Настояваме Комисията за финансов надзор (КФН) да не дава необходимото разрешение за сключването на предстоящата сделка за българския пенсионен фонд "Доверие" поради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона. Такъв коментар даде депутатът от БСП Янаки Стоилов по повод купуването на мажоритарния дял в дружеството.

По думите му това е причината за противопоставяне на подобен род сделки не само в областта на пенсионното, но и на здравното осигуряване. „Вече заявихме нашата позиция, че е необходимо да се преустанови възможността такива компании да участват в приватизацията на търговски дружества в България, да притежават част от капитала на търговските банки, в процедури за концесиониране на обекти държавна собственост, да имат достъп до обществени поръчки”, посочи депутатът.

От парламентарната трибуна той изрази позицията, че където има обществени средства не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които не могат да бъдат контролирани от държавни институции. „Това може да стане чрез промени в няколко закона. Спешно правителството трябва да предложи такива законови промени”, настоя Стоилов.

Той беше категоричен, че ако Министерски съвет не инициира законодателните изменения, ще го направят депутатите от Коалиция за България. „Това е новата ни политика, това трябва да бъде и наша политическа воля. Правителството нека прегледа назначенията си в търговски дружества. Нека бъде направен цялостен преглед, за да сме сигурни, че новоназначените служители действат в интерес на държавата и обществото, а не в личен интерес”, посочи депутатът.

Депутатите взеха решение да поканят за изслушане Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор, и министъра на финансите Петър Чобанов във връзка със сделката за пенсионния фонд. По думите на Корнелия Нинова от БСП процедурата не е приватизация, а сделка между две търговски дружества, „но ние нямаме достатъчно информация за това.”

Там където има обществени средства и гражданите предоставят отделени от своите доходи средства, не може да се допуска действието на търговски дружества с неясен капитал, които не могат да бъдат контролирани от български институции, добави Янаки Стоилов. Той поиска правителството да прегледа внимателно назначенията на ръководни длъжности, които прави в търговски дружества, контролирани от държавата. „В тях попадат лица, които също оперират с подобни компании – нека бъде направен цялостен преглед на тези назначения и там, където е необходимо те да бъдат ревизирани”, заяви той.

Позицията на надзора

По-късно председателят на КФН се отзова на депутатската покана и заяви, че няма постъпило искане за одобряване на подобна сделка. „ Не сме си позволявали да правим оценки на базата на медийна информация или прессъобщения. Единствените данни до момента са от съобщение на сайта на "Виена Иншурънс Груп", в който те съобщават за тази сделка”, отбеляза Стоян Мавродиев.
Той посочи, че е важно да се се идентифицират действителните собственици на съответното лице-заявител и уточни, че КФН си сътрудничи с ДАНС по темата.

Отказ за придобиването може да има ако купувачът не може да се идентифицира или ако е налице съмнение.

„Придобиването на такава компания може да стане само със собствени, а не със заемни средства. Ще свършим нашата работа с дълбочина и компетентност, в сътрудничество с други институции”, каза още Мавродиев.