БСП за малко да сложи край на вечното присъствие на свои депутати в Народното събрание на партийния конгрес в НДК навръх Цветница. Кирил Добрев направи предложение за поправка в устава, която да ограничи мандатите на всеки депутат до три, но то не бе прието.

При гласуването на това предложение, срещу което в залата се чуха остри критики, възникна проблем с кворума на конгреса. „Кворумът трябва да се изясни, защото делегатите от по-далечни населени места вече си тръгнаха”, обясни в ефира на bTV Атанас Мерджанов.

Самият той депутат за четвърти път, Мерджанов призна, че е гласувал против, защото смята предложението за противоконституционно. „Не можем да ограничаваме волята, все пак това е въпрос на личен избор и на право на избор за избирателите на БСП. Няма драма дали ще бъда народен представител, или не, но това са въпроси от принципно естество”, коментира Атанас Мерджанов.

БСП прие обаче друга поправка в устава - при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година. Текстът, станал известен като „поправката Станишев”, получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130. Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година.

Снимка: Ладислав Цветков

В началото на Конгреса на балкона в Зала 1 бе издигнат транспарант с надпис „Станишев, вън от БСП”, насочен към бившия председател, настоящ президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат. „Провокацията беше на гостите на конгреса. Свикнали сме да виждаме такива провокации, динамиката в средите на БСП е силна, очевидно има доста дискусионни въпроси”, коментира Атанас Мерджанов.