Ще има тайно гласуване за изключване на Георги Кадиев от парламентарната група на БСП.

Причината е намерението му да се кандидатира за кмет на София, въпреки че Столетницата има друга кандидатура – Михаил Мирчев.

След като месец и половина преди изборите депутатът от левицата Георги Кадиев обяви, че се кандидатира за кмет на София, днес решението му беше остро порицано от ръководството на социалистите.

Кадиев реши да се включи в кметската надпревара въпреки партийната повеля и по устава на БСП е заплашен от изключване. Той обяви, че основният му опонент е ГЕРБ и няма да навреди на партията си. Той нямал намерение да напуска нито БСП, нито парламентарната група.

„Аз ще взема гласове, които БСП не би могла да вземе. Десетки, стотици хора ми казаха, че са гласували за БСП само заради мен”, аргументира решението си Кадиев.

„Да е жив и здрав, така ще коментирам. Всеки си избира пътя, по който ще тръгне. Ако мен ме питате, аз и хиляди социалисти са изключили отдавна Кадиев”, коментира лидерът на социалистите Михаил Миков.

Кадиев обяви още, че няма да става член на АБВ, защото БСП е в сърцето му. Щял да е независим или подкрепен от широка коалиция, която не изключва и АБВ. А и те не го отхвърлиха.

„Интересна кандидатура, по-различно мислеща от „Позитано” 20, неспазваща инструкции, той има опит в Общинския съвет, би могъл да бъде полезен като кмет на София”, заяви Кирил Цочев от АБВ.

Пред bTV днес Кадиев обяви, че няма намерение сам да напусне нито БСП, нито парламентарната група. Той оправда постъпката си с факта, че е единствената алтернатива на ГЕРБ и нейния кандидат Йорданка Фандъкова.

От Градския съвет на БСП в София определиха поведението на Кадиев като предателство и обида към хилядите редови социалисти, които са работили и гласували за него през всичките тези години, без да очакват нещо в замяна.

„За пореден път, воден от личните си политически и икономически интереси той пренебрегва колективните партийни решения. Приемаме тези негови действия за директно насочени срещу партията и пряко обслужващи интересите на нашите политически опоненти”, се казва в позиция на Градския съвет.

От столичната организация на левицата припомнят, че съгласно устава на партията, кандидатирайки се за кмет на София, Кадиев автоматично прекратява членството си в нея.

„Настояваме, ако е запазил част от своя морал, чест и достойнство, за което твърди, да се оттегли от парламентарната група на БСП и да напусне Народното събрание, в което беше избран с нашите гласове”, се казва още в позицията.

Това ще е втори опит на парламентарната група на БСП да изключи Кадиев чрез тайно гласуване. Първият беше от юни тази година. Поводът тогава бе внесеният от депутата законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да разреши предизборната агитация на чужд език, при положение, че бъде осигурен „едновременен и точен превод на български език", но тогава не стигнаха няколко гласа, за да бъде изключен.