БСП подписа договор за създаване на коалиция с пет други политически формации - Политически клуб "Екогласност", ПП "Нова зора", Комунистическа партия на България, ЗС "Ал. Стамболийски" и Политически клуб "Тракия". Новата коалиция ще се казва "БСП за България". Това съобщи на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова.

Така от коалицията отпадат двете ромски формации - "Евророма" на Цветелин Кънчев и "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов.

До момента в коалицията "БСП лява България" са били 13 партии и според Нинова не се рискува с намаляването на броя на партиите в коалицията, защото залагат на почтеност. По думите й не винаги механичен сбор от партии води до по-голям резултат.

Партия "Български социалдемократи" ще вземе решение евентуално за присъединяване към коалицията до 11 февруари, каза Нинова.

Утре "БСП за България" ще се регистрира в ЦИК за участие в парламентарните избори, посочи тя. Нинова добави, че допълнително ще бъдат подписани двустранни споразумения за сътрудничество с коалицията с около десет граждански сдружения и патриотични съюзи.

В събота на заседание на Националния съвет на БСП трябва да одобрим водачите на листи и местата на гражданските квоти, съобщи Нинова.

В отговор на Реформаторския блок, тя каза, че програмата на БСП не струва 14 млрд. лева, а 1,9 млрд. лева на година, разписани по мерки и пера, както с източник на средства, така и с начина на тяхното харчене.

Социалистите започват да работят в следващия парламент за намаляване на партийните субсидии, ще ги намалят и за коалиционните партньори от 75 на 50%.

Вижте повече във видеото: