БСП остава без част от "Позитано" 20. След съдебно решение от тази година, столетницата вече ще дели емблематичната си сграда със собственици с дългогодишни реституционни претенции. Те вече са спечелили дело срещу държавата и са си върнали помещения в партийната централа.

На практика целият партерен етаж на „Позитано” 20 ще бъдат върнати на собствениците, които са били преди много много години.

БСП е само наемател на сградата на улица „Позитано”. Делата за нея са водени от собственици срещу държавата. От БСП не са доволни от изхода на делото.

Опитът държавата да се разпорежда с имотите на партиите, така че да затруднява дейността им в някакви моменти, не е коректен, особено в предизборна обстановка”, заяви Валери Жаблянов.

Червените нямат претенции към новите собственици и техните законови права, но смятат, че въпросът е политически.

Според министър Лиляна Павлова обаче държавата е направила всичко необходимо, за да работи спокойно БСП.

„Отправила съм молба до частния съдебен изпълнител за отлагане на въвода във владение за месец ноември, след като приключи изборният процес”, уточни тя.

Социалистите се надяват, че въпреки реституцията поне залата им за пленуми на първия етаж ще остане незасегната.

Останалите партии приеха противоречиво новината за отнемането на части от червената централа.

„Това е преценка на съда, направена съобразно действащото право, изтъкна Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

„Че с какво партийните централи трябва да са привилегировани спрямо други сгради? Това на СДС се случи отдавна”, изтъкна лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Да се взема точно преди избори е най-малкото некоректно”, смята Десислав Чуколов от „Атака”.

Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване. След изборите ще стане ясно кога ще се настанят на „Позитано” и новите собственици.

Общо 10 помещения ще бъдат отнети на БСП.