ГЕРБ абдикира от държавата - толерира престъпността с цел да финансира изборите. Такива обвинения към управляващите доминираха в дискусия за проблемите в сектор „Сигурност”, организирана в Пловдив от социалистите.

За да не бъдат „голословни”, депутати от червената партия дадоха примери за случващото се в държавата „по вина на правителството”. Шеф на голяма дирекция в МВР е заявил на служителите си по време на оперативка, че неговата кауза е каузата на ГЕРБ и тя трябва да бъде и тяхна кауза, разказа на срещата бившият вътрешен министър Румен Петков.

По думите му за първи път контрабандата удря държавността съвсем умишлено. „Контрабандният дял на тютюневи изделия вече наближава 50% и това без участието на МВР и Агенция Митници няма как да става. Никой държавник не си е позволявал това досега. Целта на това е финансово обезпечаване на изборния процес. Всеки директор на Областна дирекция, служители от отделите на Икономическа полиция, е поел ангажимент да не се пипа контрабандата, за да се постигната огромни по обем финансови ресурси, които да обезпечат СИК и изборния ден. И тези ангажименти са поети пред ключови представители на МВР”, добави още Петков.

Народният представител изтъкна, че това се доказвало и от доклада на „Трансперънси интернешънъл”, който бе представен миналата седмица.

„Това е виждането изглежда и на вицепремиера Цветанов, който заяви, че България е оазис на организираната престъпност. За това говорят и вестникарски заглавия, които съобщават „Един ден без грабеж” и това е твърде сериозен повод да сме притеснени за нивото на сигурност в страната. Живеем в паралелна реалност, от една страна е статистиката на МВР, а от друга действителното състояние. Увеличена е така наречената конвенционална престъпност, но близо 35% от хората, които са пострадали не се обръщат за съдействие към органите на реда. Това е притеснително, защото е ясен знак за недоверието, хората имат към системата”, коментира и Младен Червеняков, председател на Съвета по законност към БСП.

Тямата подхвана и депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов, който направи извода, че политиката за национална сигурност, която провежда ГЕРБ, е с ниска ефективност и ниска степен на защита.

„Правителството само регистрира случващото се, а хората няма чувството, че са защитени. Степента на сигурност и външна, и вътрешна е ниска. ГЕРБ внесе в НС миналата седмица четири законопроекта, които касаят сектора и като зам. председател на парламентарната ни група мога да Ви уверя, че от разискването по тях през септември, до този момент те не са помръднали в никаква посока”, добави Найденов.

„Масло в огъня” наля и депутатът Мая Манолова, която намеси в дискусията и въпроса с отказа на Българския лекарски съюз (БЛС) да подпише новия рамков договор за 2013 г. Според Манолова сега управляващите се готвят за пореден път да пренебрегнат съсловните организации.

„ГЕРБ изключва БЛС от вземането на решения, касаещи пациентите и работата на лекарите. ГЕРБ дойдоха на власт с предизборно обещание за диалог със съсловните организации, но и това тяхно обещание се спука като балон”, заключи народният представител към края на дискусията.