БСП номинира ген. Румен Радев за кандидат-президент. Той получи най-много гласове по време на пленума на партията днес.

Гласуването се проведе тайно и членовете на БСП избираха между кандидатурите на Таско Ерменков, проф. Румен Гечев и ген. Румен Радев.

Снимка: bTV

Денят беше белязан от редица самоотводи. Надпреварата напуснаха бившият лидер на БСП Михаил Миков, Янаки Стоилов, Илияна Йотова и Марио Трайков.

Част от изискванията, с които БСП натоварва кандидата си, са да заеме позиция за изграждането на социална държава, да смята, че България трябва да е приятелски настроена към Русия, да отстоява интересите на България при остра бежанска криза и да е срещу злоупотребите с власт.

Снимка: bTV

Другата седмица ще стане ясна и номинацията за вицепрезидент.

Името на вече бившия командир на военновъздушните сили се завъртя като възможна номинация на БСП в началото на август, когато той подаде оставка.

Тогава Радев обяви, че ще коментира оставката си и евентуалната политическа кариера чак след освобождаването си от военна служба с указ на президента. След като това стана той посочи причината за напускането си, но не и бъдещето си в БСП. "Тръгнах си от Българската армия, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза", каза преди седмици генералът.