Четири дни преди евроизборите възникна ново политическо напрежение. От БСП поискаха дебатите по вота на недоверие да се отложат със седмица. От ГЕРБ обаче за пореден път призоваха за осигуряване на кворум в петък, за когато е насрочено извънредното заседание на парламента.

За провеждането на заседанието ГЕРБ ще могат да осигурят гласовете на своите 94-ма народни представители. Във вторник стана ясно, че въпреки спекулациите, Даниел Георгиев остава лоялен на партията. Той внесъл две молби - с едната напускал групата, а с втората анулирал първата. Имал обаче и странични контакти. „Това беше нестандартно, умишлено, от моя страна, реакция, за да мога да затвърдя доверието около себе си. Нормално е един човек, като е във висшия ешелон, да има различни контакти”, коментира Георгиев.

Дали обаче в петък ще има дебат по вота така и не стана ясно. „Аз се надявам управляващото мнозинство да изпълни отговорността си да работи парламента в този ден”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.

„Със сигурност някой от БСП ще присъства, какъв ще е обемът, ще видим. Факт е, че тази тема е достатъчно проблемна и можеше да изчака една седмица, ще помолим господата от ГЕРБ да отложат с една седмица”, заяви депутатът от БСП Антон Кутев.

Все още не е ясно дали останалите две парламентарни сили – „Атака” и ДПС, също ще влязат в пленарна зала. Ако дебатът се проведе в петък, гласуването на вота ще е веднага след изборите.