България няма нужда да се отнася към ЕС сляпо, както някога към Москва и Съветския съюз, тези времена са отминали, а определено политиките на съюза трябва да бъдат преосмислени.

За това се обявиха депутати от Коалиция за България днес в Кърджали в отговор на въпроса има ли промяна в курса на българската левица към ЕС, предаде БГНЕС. Петър Курумбашев подчерта, че очевидно има потребност от корекция и преосмисляне на политиките на ЕС в социалната, енергийната и индустриалната сфери.

"Ние сме равностоен и равноправен член на ЕС и когато искаме да бъде коригирана политиката му, трябва да го кажем. Добрата стара Европа остана последният континент с добра социална система, но в последните 5 г. тези придобивки бяха ликвидирани", посочи той.

Според него е грешка това, че в спасяването на банките са вложени огромни средства, вместо те да бъдат насочени в социалните дейности. "Очевидно е, че тази политика трябва да се преосмисли и ако социалистите имат мнозинство в следващия ЕП, това ще стане факт. Затягането на коланите доведе до катастрофални последствия не само в България, но и в други държави", коментира депутатът и посочи за пример високата младежка безработица.

Работа за младежите

Корнелия Нинова подчерта, че България е първата страна в ЕС, която е приела национално законодателство, гарантиращо на младите хора до 29-годишна възраст да започнат първа работа. Това е станало чрез промени в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта, а схемите за финансиране на младите хора са одобрени от Брюксел.

"Фирмите, които плащат стипендии на ученици и студенти, ще ползват намаления в данъците, но по закон ще са задължени да наемат младите хора на работа за поне 2 г. след дипломирането им. По този начин се обвързват нуждите на бизнеса и определените специалности в учебните заведения. Има разработена схема и за финансиране на собствен бизнес на млад човек чрез европейските средства за младежка гаранция”, каза още Нинова.

По думите й от началото на годината в бюрата по труда има отговорници за младежката заетост и в рамките на годината се очакват още около 7000 нови работни места за българи до 29-годишна възраст.

Мантрата „реиндустриализация”

"Как да не бягат производствата от Европа, когато, например, САЩ и Китай нямат стандарти за вредните емисии. Китай за 16 дни изхвърля вредни газове, колкото Франция за цяла година. Необходимо е да се преосмислят разрешителните режими, иначе капиталът ще се ориентира извън Европа и ние ще стоим без работа и производства. Нужни са коренно различни подходи за справяне с кризата", заяви на свой ред Христо Монов.