Сергей Станишев иска втори мандат като председател на Партията на европейските социалисти. Това обяви самият той в последното си слово като лидер на българските социалисти на 48-я Конгрес на БСП в НДК, на който ще бъде посочен неговият наследник. Той си позволи да демонстрира силна емоция, която накрая дори "преля" в сълзи. (Виж пълния текст на речта ТУК)

„Искам да спомена, че ще се кандидатирам за лидер на ПЕС и ще разчитам на подкрепата на нашата партия”, обяви той в края на дълго слово, изпълнено с много ретроспекции и похвали за успехите на левицата през последните 13 години, в които Станишев бе начело на левицата.

„Тръгвам си от лидерството на БСП много богат - с доверието и обичта на огромен брой хора, подчерта той видимо развълнуван. Искам да благодаря на хората, които ни даваха доверие - на БСП и на мен лично”, заяви той пред пълната Зала 1.

Общо 754 делегати ще излъчат новия председател на БСП между деветима кандидати, съобщиха от пресцентъра на партията в ранния следобед в неделя. Това са Георги Кадиев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Красимир Премянов, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов. Останалите 20 номинирани са си направили отвод.

„Сергей Станишев бе начело на БСП в продължение на 13 години, очакванията кой ще бъде негов наследник са сериозни. Има 5-6 равнопоставени кандидати, което не може да се случи в други партии, както и начинът на избор”, коментира Борислав Гуцанов, който също бе издигнат, но се отказа от състезанието.

„23 кандидати са много, очаквам още отводи в залата, на финала ще останем седем или осем души”, коментира Корнелия Нинова, сочена за един от сериозните претенденти за поста.

„Всички са достойни, изборът е въпрос на отговорност и разум на членовете на партията”, коментира образователният министър в оставка Анелия Клисарова.

Изборът на нов лидер обаче е втора точка от дневния ред на Конгреса. Най-напред левицата приема политически документи за предстоящите извънредни парламентарни избори. Като ключова в червените редици определят идеята за преосмисляне на отношенията с партията ДПС, коалиционен партньор на БСП в няколко управления, включително и в последното на кабинета „Орешарски”.

Станишев на раздяла

Политическите речи на Конгреса започнаха със слово на досегашния лидер Сергей Станишев, който определи последния си ден начело на левицата като „ден за равносметка” и се отдаде на спомени за тринайсетте си години като председател на партията.

Той отчете, че за това време е променил „не малко неща”, но и много не е успял да промени. „Има още мъдрост, на която да се уча. Това е моят последен Конгрес като лидер на БСП. Нека за миг забравим за различията помежду ни, за отправените упреци, за горчивината и болката. Нека си спомним днес доброто, за стъпките, които извървяхме съвместно, защото всеки от вас е отдал много време от живота си и е положил много усилия в името на БСП”, призова Станишев.

„През тези 13 г. бяхме два пъти в управлението на страната, доказахме, че БСП е партията, която има силата на идеи, има волята да превръща идеите си в реалност, днес няма друга такава партия в Българя”, заяви Станишев.

„Ние вдигаме доходите на хората, ние водим до растеж икономиката, ние създаваме работните места, ние се борим с монополите, ние водим страната към напредък", изреди традиционно Станишев.

„Нашите опоненти се надяват да излезем от тук с омраза в сърцата, разединени и слаби. От тона и от работата на конгреса зависи бъдещето на БСП. Другари, България цяла сега нази гледа, хората в страната ще очакват решенията, които ще вземем днес. Ще затъне ли партията в раздори след моето оттегляне? Не бягам ли от отговорност, оттегляйки се от лидерския пост? Всички тези въпроси ще получат своя отговор днес, а и това как ще стигнем до тях. Нека с поведението си и решенията си да защитим достойнството на партията. Да покажем, че идеите са по-силни от личните амбиции”, апелира още Станишев от трибуната в Зала 1 на НДК.

„За мен бе чест да бъда премиер на страната, когато България влезе в ЕС. Пътят ни не беше лек, но от изпитанията излязохме по-силни - не предадохме страната и партията си. Работихме всеотдайно за България”, завърши той.

Цената на компромиса

Сергей Станишев обърна внимание на поуките от коалиционното поведение на БСП, особено на отношенията с ДПС, и направи препоръки за бъдещето. Социалисти коментират, че в политическите документи, които се очаква да приеме левицата днес преди предстоящата предизборна кампания преди предсрочния вот на 5 октомври, ще бъде преразгледано отношението към ДПС като партньор в бъдещо управление.

„След резултатите от евроизборите остана една крачка, БСП да управлява, а други субекти тайно да дърпат конците. Оттук нататък ще управляваме с други партии само и единствено, ако това е необходимо за националните интереси след допитване в партията и след споразумение, писмено, с партньорите”, подчерта Сергей Станишев в речта си.

Една от основните критики към него като председател бе именно липсата на коалиционно споразумение, а съпартийците му го упрекваха за непропорционалната употреба на властовия ресурс от партиите, подкрепящи кабинета „Орешарски”.

„Не ние унищожихме икономиката и селското стопанство, не ние направихме това и със здравеопазването, образованието”, подчерта той. „В политиката всичко е въпрос на мярка, а тя лесно се губи. За всеки компромис партията ни имаше партийни и държавни аргументи, но не може само БСП да плаща цената на тази стабилност, не и с цената на разпада на партията”, посочи още бъдещият бивш лидер.

„БСП не влиза в следващите избори като победена партия, ние нямаме управленски провал в никакъв план. Нещо повече, предложената банкова ваканция напоследък бе начин само и само един човек да се върне на бял кон на власт. Но БСП се противопостави категорично на повторение на сценария от 1996 г. И страната да бъде хвърлена в криза”, заяви Станишев с намек за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Протегната ръка към АБВ

Станишев коментира пред делегатите и „трудната тема” АБВ – формацията на президента Георги Първанов, която се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент и допринесе за драстичната загуба на подкрепа за БСП.

„Това бе в основата на загубата ни на евроизборите. Самите те бяха наказани, но наказани сме и ние. Хората не разбраха политическия характер на нашите различия и мислеха, че става дума за личностно съперничество между Станишев и Първанов”, посочи Станишев.

„За мен идейният профил на АБВ не е ясен. Те се очертават като наш опонент и скорошните избори обслужиха нашите опоненти. Въпреки всичко ние като силна партия трябва да сме готови на разговори с АБВ, за да не допуснем ГЕРБ отново във властта”, заяви Станишев.

„В името на общата кауза съм склонен да загърбя и нападките и обидите, които понесох”, допълни той.