БСП иска председателят на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан внесеният от социалистите проект за отмяна на решението на парламента за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадката "Белене". Това съобщи на брифинг днес Желю Бойчев.

Приветстваме поредното преосмисляне на позициите на премиера относно реализирането на проекта "АЕЦ "Белене" и това, че той се върна на старото си виждане, че този проект е необходим за България и трябва да бъде реализиран, коментира Бойчев.

Според него е несериозно да се водят каквито и да било разговори с потенциални инвеститори и други държави в ситуация, в която има мораториум на парламента върху изграждането на централата.

Той припомни, че БСП е внесла на 13 юли проект за решение за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене".

Социалистите предлагат да се възложи на МС да осигури реализация на проекта, като защити националния интерес, и да се задължи министъра на енергетиката да информира НС на всеки три месеца по тази тема.
По думите на Бойчев страната ни, на основание арбитражното решение, всеки месец дължи допълнително около 10 милиона лева.

Няма официално постъпило искане от БСП за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, обяви зам.-председателят на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ. „Малко ми е неудобно, че трябва на парламентаристи с доста сериозен опит да разясняваме каква е процедурата“, допълни Главчев. Той напомни, че са нужни подписите на 48 народни представители, за да бъде поискано извънредно свикване на парламента.

„Вероятно увлечени в симулации по активност или по подгряване на неделния си пленум в търсене на изход от добра президентска кандидатура са действията, които са предприели колегите. Може би трябва да им влезем в положението. Така или иначе няма такова искане“, допълни депутатът от ГЕРБ.

Относно възможността за рестарт на проекта „Белене” той каза, че се чака анализът на експертите.