БСП ще иска изслушване на министър-председателя утре в парламента относно ситуацията в страната след убийствата от последните дни. Това обяви заместник-председателят на партията Кирил Добрев.

По думите му основният въпрос е могат ли институциите да гарантират сигурността на гражданите. Добрев даде пример с отвличането преди месеци на сина на бизнесмен, опита за убийство на данъчен инспектор, шесторното убийство в Нови Искър и убийството на бизнесмена Петър Христов.

Европредседателството започна, обвиняват ни, че едва ли не саботираме този процес и искаме да изложим страната ни пред чужденците, посочи той. Всичко онова, което се случва в последните месеци и последните няколко дни, няма как да не изложи управляващите максимално, ние от опозицията сме само някаква бледа сянка в този опит за дискредитиране на България, добави Кирил Добрев.

Той отбеляза, че за шесторното убийство в Нови Искър се твърди, че е от битов характер, но в тази битова драма има нещо много притеснително - осем години държавата не може да прибере човек с влязла в сила присъда.

Вотът на недоверие към кабинета "Борисов 3" остава за корупция, в което влиза и престъпността, каза Кирил Добрев. Той съобщи още, че в събота, 13 януари, Националният съвет на БСП ще обсъди на заседание позицията на партията относно ратификацията на Истанбулската конвенция.