БСП ще поиска военният министър Николай Ненчев да бъде изслушан на извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана веднага след завръщането си от Брюксел, съобщи пред журналисти днес в парламента депутатът от ПГ на "БСП лява България" Ангел Найденов.

Ненчев днес и утре участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Главната квартира на Алианса в Брюксел.

Найденов обясни, че искането им е заради притеснителната противоречива информация за предстоящото разполагане в България на чужди войници и тежка бронирана техника.

Социалистите настояват освен министъра комисията да изслуша и началника на отбраната.

Всичко, което се случва, не е стара информация, не се отнася до планове, които са разработвани преди години, а на фона на логиката на събитията от Източна Украйна и съответно събудените страхове и опасения в част от страните от източния фланг на НАТО, основно прибалтийските държави, отбеляза Найденов, цитиран от БТА.

Става дума за съвсем нови планове или намерения за разполагане на тежка военна техника и съответно на личен състав, посочи бившият военен министър.

Според него се следва логиката на създаването на авангардни части, които могат да бъдат разположени на територията на всяка една страна членка, която е под опасност в рамките на 48 часа. Очевидно в тези планове фигурира и България, допълни той.

Според Валентин Радев от ГЕРБ по-скоро трябва да се попита министърът защо е изненадан. По думите на Радев има някакво разминаване в политическото ръководство на министерството. Очевидно това е говорено и то не в една среща, каза .

Не виждам защо се изненадвате, че тяхна техника ще дойде на наша територия, попита той репортерите и допълни, че трябва да има уведомление и да знае включително парламентът.

„Аз винаги съм си мечтал тук да има офицери не само наши с български униформи, а и НАТО-вски офицери, както е в другите държави. Нашата държава правеше изключение, нека дойдат и с въоръжението си”, коментира Радев.

Той посочи, че подкрепя искането на БСП за изслушване на министъра в комисията по отбрана.