Пострадалите от земетресението в Пернишко ще получат по 325 лв. на домакинство. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в кулуорите на парламента, след като с колагата си Лиляна Павлова информирха депутатите за действията на държавата след земетресението.

Щетите от труса са малки от финансова гледна точка и ще се оправят с държавни пари и средства от дарения, смята Дянков. В бюджета за 2012 г. за бедствия и аварии са заделени 85 милиона лева, станя ясно от думите му пред депутатите.

Изслушването на Дянков и Павлова бе по настояване на БСП. Социалистите искаха отчет да даде премиерът, финансовият или регионалният министър. Борисов си спести ходенето до Народното събрание, но изпрати цели двама министри.

На кризисния щаб в Перник е обяснено, че първо ще се приемат заявките за финансиране на ремонти на пострадали от трусовете обществени гради, училища и забавачки, така че още от понеделник да започнат възстановителните работи, обясни Дянков. Държавата ще помогне за възстановяване на честните сгради, но за тях ще е необходима и дарителска кампания.

И двамата министри подчертаха, че само законни сгради и строежи ще бъдат подпомагани от държавата.

Няма засегнати пътища в най-пострадалия от земетресението регион на област Перник, каза министърът на регионалното развитие.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Лиляна Павлова изказа благодарността си на екипа на областния управител, който съгласно закона в 3.15 ч. е свикал Кризисния щаб и в цялата област Перник веднага е създадена организация, за да се вземат спешните мерки.

На мостовите и тунелите по магистралите „Струма” и „Люлин” няма щети, увери строителният министър. Екипите на пътните управления са направили проверка и на останалите пътища.

Зам.-председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов посочи, че са нужни допълнителни средства за ремонти и за обезщетения и те се измерват с десетки милиони.

Необходими са строителни материали, които да подпомогнат хората при ремонтите, минерална вода и пакетирана храна за хората, които не са в състояние да посрещнат тези си нужди и да се завърнат в домовете си, каза Найденов.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев минната дейност в Перник не е причина за по-големи щети по сградите след земетресението. Точно обратното – експертите на МИЕТ са констатирали, че по-големи разрушения са налице в райони, където не е извършвана минна дейност.

По-рано пред bTV Дянков обяви, че Комисията за бедствия и аварии е в готовност да получава заявки за възстановяване на щетите още днес. Първоначално ще бъдат приемани заявки за обществените сгради – детски градини, училища болници, така че още от понеделник да започнат възстановителните работи.