Левицата внесе Закон за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската Народна армия, с който по същество отменя Закона за досиетата и се закрива Комисията за досиетата. На нейно място трябва да се появи Институт за национална памет.

„За своето почти 9-годишно съществуване, тази комисия, освен да внася раздори в българското общество и да настройва едни общности срещу други, до нищо друго не допринесе. През последните няколко месеца изобилстват инициативи от представителите на управляващото мнозинство за разширяване на кръга на проверяваните. Това говори за един лустрационен хъс, който управляващите проявяват с разширяването на обсега и обхвата на тази комисия”, обясни говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Той поясни, че със своя проектозакон левицата иска да уреди по различен начин темата с досиетата, като дейността на комисията се предоставя на архивна агенция, наречена Институт за национална памет, която ще бъде с председател, избран от НС. За целта щял да се използва германският опит.

Целта е задължителният елемент на проверката на определени хора да отпадне, като се замества с възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни и други позиции. Виждането на Мерджанов е, че т.нар "картонче" не е доказателство за принадлежност към ДС.

„Институтът за национална памет ще осъществява дейността си в три основни насоки – достъп до документи на лицата, за които са събирани данни в службите, при гарантиране на интересите на трети лица; проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица; достъп до архивите за научно-изследователска, публицистична и проучвателна дейност”, обясни Мерджанов.

„Трябва да се разграничат лицата служили на страната и тези доносничели за лична облага”, каза „червеният” депутат и уточни, че в законопроекта са заложени принципите на политическа неутралност и спазване на честта и достойнството на служителите за сигурността на страната и техните наследници.

Отговорът на управляващите

Според Мартин Димитров предложението на БСП за закриване на комисията по досиетата, обявено по-рано днес, е опит за замитане на следите от КТБ.

Авторите на законопроекта трябваше да кажат, че Таско Ерменков (един от вносителите) е в конфликт на интереси, защото е обявен за офицер от РУМНО, отбеляза Методи Андреев и подчерта, че ГЕРБ и РБ настояват да се види кои са се облагодетелствали от аферата КТБ.

Припомняме, БСП традиционно е сред партиите с най-много бивши кадри на „Държавна сигурност” в кандидат-депутатските си листи. В битката за 43-тото Народно събрание участваха 13 сътрудници на комунистическата тайна полиция.