„Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция, докато не се постигне консенсус. Не знаем какъв консенсус търси, след като го няма в собствената му партия, парламентарна група и коалиционните партньори. Ако очаква консенсус от БСП, няма да го получи. Ние по тази тема имаме своята позиция и тя няма да се промени, независимо какъв натиск ни се оказва”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя добави, че конвенцията не само че не е оттеглена от парламента, както е казал Борисов, а е разпределена за разглеждане в комисии.

„Към днешна дата – Комисия по правни въпроси, Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисия по образование и науката, гледана е вече в Комисия по външна политика и има доклад по нея. Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре, на заседание на МС, правителството реши да оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция. Всичко друго би било за залъгване на хората, за успокояване на общественото мнение и тупане на топката, докато се търси някакъв измислен консенсус”, каза още лидерът на левицата.

Относно исканата от ГЕРБ оставка на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, от БСП заявиха, че тя е "неаргументирана, нито юридически, нито политически", и ще гласуват "против".

"Ако бъде отстранен Жаблянов, вероятно няма да предложим друг кандидат за поста", каза Корнелия Нинова, но остави въпроса отворен, защото довечера предстои заседание на ПГ на "БСП за България".

Тя посочи, че позицията на БСП е била против провеждането на "Луковмарш". По думите ѝ това е била голямата тема, която е била изместена от атаката срещу Жаблянов.Той не е ангажирал с нищо НС в една позиция, която е партийна, коментира още лидерът на БСП.

БСП поиска и актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавния бюджет.

По думите на Нинова ще бъде предложено на парламентарната група да не подкрепи оставка на управителя на НЗОК Камен Плочев, ако се стигне до гласуване за това в пленарната зала.

Според социалистите няма екипност в управлението на здравната система, едната ръка не знае какво прави другата, но "това си било тяхна работа."

„На г-н Плочев му се иска оставката за това, че зад гърба на министъра е поискал от НС актуализация на бюджета. Направил е нещо законно. Управляващите го обвиняват, защото се случва още през февруари. Ако за това му се иска оставката, то министър-председателят отдавна трябваше да подаде своята, защото през януари той изхарчи приблизително същата сума от 200 млн.лв, само че незаконно, еднолично. Извън Закона за бюджета, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие”, каза лидерът на БСП.