БСП има основна роля за мирния характер на прехода, заяви на пресконференция заместник-председателят на Изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов.

„Падането на Берлинската стена отприщи дълбоки промени във всички сфери на обществения живот и на международните отношения. Българският преход е част от тази дълбока промяна в цяла Източна Европа. Българският преход имаше специфики – за съжаление, част от тях с още по-тежки последици за страната”, заяви Стоилов, цитиран от „Фокус”.

„България е от малкото страни, които допуснаха в периода на трансформацията не само да бъдат разграждани социални структури, но дори и да се унищожава част от създаденото материално богатство”, коментира той, като даде за пример ликвидацията на българското земеделие.

По думите му в индустрията голямата приватизация е била извършена сред рухването на банковата система, „което даде възможност до голяма степен тя да бъде извършена чрез чужди капитали – някои от тях с неизяснен произход, да се загуби управляемостта на българската икономика и да доведе до деиндустриализация на страната”.

Стоилов добави, че според проучвания дилемата социализъм – капитализъм не е решена. „Хората възприемат прехода като неуспешен и провал. Той не отговори на двете си основни задачи – да изведе България на по-високо ниво на социално-икономическото развитие и да осигури очакваната по-голяма справедливост. Затова оспорваме част от оценките, които се дават днес”, коментира заместник-председателят на БСП.

Според него БСП има основна роля за мирния характер на прехода, за приемането на Конституцията, която определя България като демократична, правова и социална държава, да бъде социален коректив на дясната политика, да е партия, която отстоява парламентаризма, републиканизма и най-последователно се придържа към съвременното разбиране за демокрация.

„Другото разбиране, според мен, ни връща само към далечни десетилетия по-назад и примитивизира оценката, освен ако може би държавният глава не се придържа към максимата на Чърчил, който казва, че успехът е преминаване от един неуспех към друг, но с ентусиазъм”, допълни Янаки Стоилов.