Депутатите приеха отчета на Съвета за електронни медии за първото, но не и този за второто полугодие на 2014 г. Присъстващият на заседанието председател на СЕМ Георги Лозанов стана свидетел на куп обвинения и критики към регулаторния орган.

Отчетът за второто полугодие бе отхвърлен с 54 гласа „За”, 28 – „против” и 16 – „въздържали се”.

В отрицателен вот съпредседателят от ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че СЕМ не върши никаква работа и се е превърнал в едно пристанище за пенсионери. По думите му, опитът да се промъкне лицензът на БНР за излъчване на турски е бил направен тихомълком, но от ВМРО са реагирали.

„СЕМ обслужваха партийни интереси. Този орган е абсолютно излишен в сегашния си вид със сегашните хора. Гласувах против отчета на СЕМ”, подчерта Каракачанов.

„Известно ли е ви, че в България се връща цензурата? Известно ли ви е, че много от медиите се използват за масови манипулации?“, запита Янаки Стоилов от БСП.

Съпартиецът му Валери Жаблянов запита докъде са стигнали проверките за собствеността на медиите у нас. „Журналистическата професия се превърна в слуга на олигархията. (...) Къде е СЕМ, когато медиите фалшифицират изборните резултати и ги показват преди да са обявени официално? СЕМ е паразитен орган, харчи парите на държавата. Подкрепям да бъде закрит”, обяви социалистът.

Посегателство?

Смятам, че закриването на СЕМ в европейска държава би било едно от най-големите посегателства срещу свободата на словото, коментира по-късно пред журналисти Георги Лозанов.

Струва ми се, че атаките срещу регулатора, които чухме днес, са посегателство на свободата на словото. Разговорът не беше по същество и нито една дума не беше казана за отчета. Кое в дейността на СЕМ трябва да бъде реформирано? Бяха общи лозунги и чрез атаката срещу СЕМ се реализират собствени политически позиции”, допълни Лозанов.

По отношение на казуса с БНР, той обясни, че от 20 години в района на Кърджали се излъчва и на турски, новото е пускането на програма на български език. „Всичко се обърна наопаки, за да се прави партийна пропаганда”, отбеляза той.