В Министерството на икономиката по време на управлението на ГЕРБ и на Симеон Дянков като министър, когато "народът ядеше неговия бюджет, наречен "постна пица", той е раздавал на подчинените си над 20 заплати на човек на година. Това обяви депутатът от БСП Петър Мутафчиев.

Практиката е била това да се прави на тримесечие. По думите на „червения” депутат директорите на дирекции във финансовото министерство в един момент са получавали по 5000 лв. на месец над заплатата, а началниците на отдели – 3000 лв. отгоре.

Според данните на БСП сумата на бонусите за януари 2010 г. е била 280 000 лв., в края на 2010 г. става 600 000 лв., а в края на 2012 г. - 900 000 лв.

„За чиновници, директори на дирекции, главни секретари и по-ниско ниво в класификатора служители, твърдя категорично, че такива възнаграждения особено на месечна основа – няма”, каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Той предположи, че БСП използват манипулации, за да оправдаят бъдещи съкращения в администрацията.

По думите му, докато е бил в Министерство на финансите в качеството си на заместник-министър, порядък от около 20 заплати годишно са взимали евентуално двама души – шефът на НАП и шефът на Агенция „Митници”.

„Ще припомня, че в мандата на Тройната коалиция имаше съветници в политическите кабинети и заместник-министри, които са получавали над половин милион лева в хода на участието им на тези постове”, каза още Горанов.

Според него ако от БСП имат някакви притеснения, от ГЕРБ са готови да участват в дебат за начина на формиране на възнагражденията в държавната администрация.

Горанов изтъкна, че именно по време на мандата на ГЕРБ било променено законодателство в над 60 закона и бяха премахнати порочните практики за съществуването на допълнително материално стимулиране, особено обвързано с контролните функции на администрациите.