БСП и ГЕРБ влязоха в спор имаше ли гаф при представянето на България в надпреварата за поста генерален секретар на ООН и смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева. В студиото на „Тази сутрин”  Валери Жаблянов от БСП заяви, че гафът е на лице, тъй като да имаш две кандидатури за половин година е провал само по себе си. Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, посочи, че смяната на кандидатурата е била логична, а от региона на Източна Европа не е имало толкова добра позиция.

Двамата се обединиха около тезата, че с избора на Антонио Гутереш е нарушено неписаното правило на географската ротация при страната, от която е генералния секретар.

По думите не левия депутат ускореният избор на Антонио Гутереш е изненадало всички и това е международният аспект на гафа. Според него правителството е показало слабост, като не е отстоявало кандидатурата на Ирина Бокова, а ако премиерът Бойко Борисов наистина не е бил убеден в нея, то не е трябвало да я издига.

Според Ковачев ключово за решението на Съвета за сигурност на ООН се е оказало разделението изток-запад. Той посочи, че Георгиева е имала подкрепата на западните страни, но не на източните. „Гутереш показа че това разделение не съществува”, контрира Жаблянов. Той акцентира върху нарушените неписани принципи – да има географска ротация между хората, заемащи този пост. „Тук стои въпроса не толкова до качествата , а до това в състояние ли е световната дипломация да се придържа към принципи”, посочи той.

България направи максималното да успее кандидат от Източна Европа, допълни Ковачев и добави другия според него погазен принцип – генералният секретар да бъде жена.  „От втората световна война не е имало жена генерален секретар на ООН.”

Жаблянов обвини Бойко Борисов в провала на кандидатурата и посочи, че той като „слаб премиер не разбира световните процеси.” Ковачев обясни, че не бива провала да се преписва на премира, а на факта, че в последния момент Русия е оттеглила ветото си от Гутереш, правейки го следващия генерален секретар. „Гутереш събра консенсус, България и Източна Европа се опитаха да спасят географската ротация, но не успяха.”

Повече от позициите на двамата депутати вижте във видеото: