Депутатите се съгласиха единодушно да проучат обстойно какво стои зад имена, инициали и конкретни действия, записани в станалия обществено достояние благодарение на прокуратурата тефтер на Филип Златанов. В НС бе създадена временна анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Парламентарният орган ще работи в срок от два месеца. В него влизат осем народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Председател ще е Кирил Добрев от Коалиция за България, а неговият колега Екатерина Зайкова допълва квотата на левицата. Членове в комисията от ГЕРБ ще са Емил Радев и Данаил Кирилов, от ДПС - Мустафа Карадайъ и Митхат Метин, и от „Атака” - Илиан Тодоров и Катерина Балабанова.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви по време на обсъждането, че „големият отсъстващ” от залата е самият Златанов, който още бил начело на комисията и най-естествено трябвало да подаде оставка. Той призова още да се засили отчетността на институциите, за да не случва повече подобни органи да „заживяват” свой живот.

От страниците на бележника на шефа на КПУКИ излязоха инициалите И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., които доведоха до напускането както на парламента, така и на постовете в ГЕРБ на Искра Фидосова. Скандалът даде повод на бивши членове на ГЕРБ, както и на представители на БСП и ДПС да заявят, че Комисията е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти. Вътре се оказаха записани и имената на президента, министри, политици.

В коментар по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че неговата партия подкрепя абсолютно създаването на временна комисия, „защото всички спекулации там трябва да излязат наяве”. „Това, което аз сезирах като вина на партията, беше действието на г-жа Фидосова. Затова и я отстранихме от изпълнителната комисия и като депутат (самата Фидосова обяви, че си тръгва доброволно – бел. ред). Аз не си спомням в 20-годишното управление на парламента партия да е отзовавала депутат. Наложихме възможно най-тежките наказания и затова подкрепяме тази комисия и активно ще участваме в изясняването на истината”, добави още той.

Друг прочит на тефтера направи Красимир Янков от Коалиция за България, който посочи случая като основание за искане на проверка на цялата биография на Бойко Борисов, както и на имотите на Цветан Цветанов и на професионалния опит на Искра Фидосова като нотариус.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че отговорността за тефтерчето на Златанов не може да бъде размита и апелира „колегите от ГЕРБ да бъдат една идея по-твърди” от тях, „защото това, което се случва, е продуцирано, замислено и извършено от кадри на високо равнище от ПП ГЕРБ”.

Парламентарният лидер на ДПС Лютви Местан припомни свои думи, с които описа бележника на Златанов като „технологията на злото”. Той също се обърна към групата на първата по брой партия в НС: „Нямате право да мълчите. Този парламент не е съд. Тук никой не търси наказателна отговорност(...)В продължение на 3 години и половина тефтерчето на Златанов показва, че ни управляваше и задкулисието”.

Кирил Добрев от Коалиция за България също се включи в атаката срещу ГЕРБ: „Колеги от ГЕРБ, вие сте използвали комисията за решаване на вътрешнопартийни проблеми. Ние поне нашите си ги решаваме на пленуми(...) През последните четири години търсихте начини да съсипете нечий човешки живот(...) Няма да ви простя, че вкарахте в българската политика изрази като „да се удари”, „да се смачка”, „да се поръча”. Колкото повече седите в опозиция, толкова повече тефтери ще излязат”.

Народният представител от ГЕРБ Емил Радев припомни, че КПУКИ е колективен орган и решеният в него се взимат на заседания. Той изрази и любопитство какво би излязло от цялото съдържание на въпросното тефтерче.

Междувременно парламентът отхвърли Доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 г., тъй като според мнозинството той е непълен.