ГЕРБ са развалили концесии за апетитни плажове по Черноморието, за да ги „раздават” на фирми, близки до управлението. Това заявиха от БСП на извънреден брифинг.

Според левицата от процедурата за концесия на плажовете са отстранени участници, които са дали цена от 0 лева за чадър и шезлонг.

„Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни плажове на фирми, оказва се, близки до управлението, явно с идеята след това част от паричния поток да бъде върнат под някаква форма и да бъде вкаран в предстоящите предсрочни парламентарни избори”, заяви народният представител от БСП Атанас Зафиров.

По думите му в последните дни на миналата година (става въпрос за 29, 30 и 31 декември) са развалени концесии и са насочени 5-годишни търгове за нови атрактивни плажове. От БСП заявиха, че един от тях е „Слънчев бряг – Север”.

От левицата виждат нередности и в документацията на въпросните конкурси за концесии, защото след стартирането на новата процедура, участниците получават „подменени в движение” документи, което скъсява срокът за кандидатстване.

Зафиров уточни, че има сведения и за запазени предварително имена в министерството и липса на документи от участници, като даде пример с плаж „Поморие – Централен”, където двама участници не са имали нужните документи, но все пак са приети от комисията.

Снимка: Ладислав Цветков

„Една жена каза…”

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова заяви, че БСП се движат по линията „една жена каза”. По думите й не би трябвало левицата да има данни кой участва в процедурите за концесия, тъй като те не са приключили.

„Питам БСП във връзка с изнесените данни за плаж Поморие, които би трябвало да са известни само на членовете на Комисията и участниците в процедурата, БСП участва ли в тези процедури по концесия и по какъв начин участва”, каза Ангелкова.

По думите й зад данните и твърденията на БСП прозира натиск върху администрацията и попита в полза на кого се оказва този натиск.

Министърът в оставка обясни, че е важно да се стартират процедурите, за да може да се гарантира нормално протичане на летния сезон през 2017 г. „Голяма част от тях ще бъдат довършвани в мандата на служебния кабинет, защото откриването на една процедура не означава, че тя се решава за един ден”, каза Ангелкова.

Тя добави, че концесиите на общо 34 плажа са изтекли, като за момента текат процедури за отдаване на осем от тях и подготовка на още шест.

Ангелкова подчерта, че цената на чадър и шезлонг не предопределят избора на концесионер в отделните процедури.