БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев.

„ГЕРБ и Патриотите скриха дебата по обсъждането на Бюджет 2018 от българските граждани“, заяви той.

По думите му левицата се противопоставя на „поредния опит за неглижиране на НС”. „Това се превръща в политика на ГЕРБ. Беше ни обяснено, че няма смисъл да се правят предложения в бюджета, защото щели да бъдат необвързани“, каза той.

Повод за решението на БСП е предложението на Васил Антонов за отпускане на 1,13 млн. лв. за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир. То е било прието, а после отхвърлено при окончателното гласуване вчера.

Антонов посочи, че е успешен опитът НС да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите. „Чл.6 с предложението ми е действащ и това е причината, поради която ще дадем процедурата на Конституционния съд“, заяви той.

При първото нощно заседание депутатите гласуваха по грешка предложение на БСП за допълнителен над 1 милион и 130 хиляди лева за ремонт на храмове.

За да поправи пропуска, мнозинството се зае с прегласуване. Така отново се стигна до объркване и процедурни хватки, а след извънредна почивка, управляващите отхвърлиха допълнителните средства, но опозицията ги обвини в нарушаване на конституцията.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че приемането на бюджета е процедура, а мястото, където се извършва промяна в законите, се случва в комисиите.

„Антонов не благоволи да дойде на комисията по бюджет и финанси. Така текстът щеше да е резонен. Депутатите от комисията не знаеха за какво става въпрос. Не може да правим промени от такъв калибър , използва се от популизъм”, посочи тя.

Депутатът от ГЕРБ добави, че се радва за искането КС да се заеме с казуса, за да покаже, че няма противоконституционност.

Въпреки уверението на финансовия министър, че двата храма ще бъдат ремонтирани, от левицата са убедени, че това ще стане за сметка на други разходи, затова ще дадат бюджета на Конституционния съд, а президентът нямало да бъде молен да наложи вето на закона.

Няма да се обръщаме за помощ към държавния глава, сами ще извървим този път. Това каза зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев, попитан дали ще търси президента Румен Радев, който да наложи вето на Закона за държавния бюджет.

Министър-председателят в профила си в социалните мрежи коментира, че опозицията не е права да го критикува за парите за църквите. Той напомни, че освен за ремонта на южното крило на Зографския манастир, е отделил 2 милиона за Семинарията и близо 20 милиона след оценка на проекта в храма „Александър Невски”.