Областната структура на БСП настоява лидерът Сергей Станишев да оглави листата на партията за изборите за Европейски парламент, обяви председателят на организацията Евгений Мосинов. При проведените събрания на структурите в общината председателят на левицата е събрал най-много номинации.

Номинациите на БСП-Бургас за националната листа ще бъдат обявени официално на конференция в събота в присъствието на лидера и на организационния секретар Красимир Янков.

След заявката от партийното съвещание в Пловдив миналата неделя, че няма да се кандидатира за евродепутат, ден по-късно Сергей Станишев намекна, че решението му не е окончателно и предстои да „чуе още мнения”.

Партийният председател е събрал най-много гласове сред социалистите в Бургас. Те обаче ще излъчат два списъка с общо 54 номинации. В единия ще има само членове на бургаската структура, като настояването ще бъде поне един от тях да влезе в националната листа. Сред тях най-силна е подкрепа за настоящия евродепутат Маруся Любчева.

В списъка влиза и областният лидер и директор на „Пристанище Бургас" ЕАД Николай Тишев. Сред националните предложения, получили гласове на събранията в Бургас, са Димчо Михалевски, Георги Пирински, Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин.

Четири номинации е получил Ивайло Калфин, а Георги Първанов - една, но двамата няма да бъдат включени, защото не отговарят на изискванията на партията заради паралелния проект АБВ и алтернативната лява листа, с която формацията ще се яви на евроизборите.