Бреговият център в Бургас ще подпомогне борбата с контрабандата на горива, каза на откриването на съоръжението днес в морския град премиерът Бойко Борисов.

С него пристигна и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на Бургас Димитър Николов.

Инвестицията е за 20 милиона лева, припомни премиерът и каза, че това е "поздрав към контрабандистите, тъй като вече корабите, които ходят в морето и прехвърлят пратки бензин или корабно гориво, ще бъдат наблюдавани", добави Борисов, цитиран от БТА.

Той каза още, че подобни съоръжения другата събота ще бъдат открити във Варна, а после и за Дунав. По този начин физически вече няма да има как да се укрие кораб.

Снимка: Facebook

Борисов разясни и една от схемите, използвана за контрабанда на горива. Това ставало в морето. Корабите заставали един до друг и си прехвърляли гориво. Сега, ако някой от корабите си изключи навигацията, за да се прикрие, това ще означава, че е потънал, обясни още Борисов.

Снимка: Facebook

Той добави, че при такова действие веднага "Гранична полиция", "Митници" и всички други системи ще се активират и ще отидат на място, за да проверят какво става.

Борисов каза, че се надява тази схема за контрабанда , която е вървяла от десетилетия, да се прекрати и с бреговия център да се подпомогне работата на митниците и "Гранична полиция".