Напрежение между ДОСТ и управляващите предизвикаха думи на историка Божидар Димитров в ефира на "Тази сутрин".

Според Димитров новата партия на Местан няма да влезе в парламента. От село Подкова Местан реагира остро и призова премиера Бойко Борисов да се разграничи от думите на историка.

"Той няма да влезе в парламента. Поне тези неща зависят от нас, дали една партия ще влезе в парламента или не. Има гласове, има компютри, ЦИК, мисля че ще се погрижат", бяха думите на директора на Националния исторически музей, които разгневиха бившия лидер на ДПС.

Отговорът: (Божидар Димитров - б.р.) "...заяви буквално, че няма никакво значение какъв ще бъде вотът за ДОСТ, ДОСТ няма да влезе в парламента, защото, представете си, в техни, не знам кои са те, ръце били компютрите, там била ЦИК и тя няма да допусне ДОСТ. Т.е., ако изборите ще се решават не от избирателите, а от ЦИК, ние къде сме тръгнали?

И чрез вас искам да попитам министър-председателя Бойко Борисов дали този служител на българската държава изразява официалната позиция на българското правителство".

От Подкова, където на тази дата има традиционен събор на мюсюлманите, Местан заяви още, че подобни атаки сплотяват електората на ДОСТ.