Опитите на правителството да накарат българина да стане по-спестовен по отношение на енергията преминаха на ниво народопсихология. След убежденията, че ако санират жилищата си, хората ще започнат да плащат много по-малки сметки за ток и парно, премиерът Бойко Борисов заложи на един типичен роден белег – съседската завист.

Според него при сметките на обновените жилищни сгради „цифричките за ток и парно” падат с 50-60% на месец, в същото време и кварталите стават по-красиви. „Залагам много на завистта на българите към съседа. Всеки съсед ще иска да си направи и той такъв блок”, коментира премиерът.

Той продължи темата за разхищенията на българина: „Надали има държава, която си е позволила такова разхищение на пари, каквото България”. В списъка на загубените средства по традиция той включи „Цанков камък” и „Белене”, като уточни, че един реактор на „Козлодуй” работи само за загубите.

„Милиарди говорим как се харчат, изчезват, а като седнем, и говорим за ремонти на паметниците - 300 000 лева се чудим откъде да съберем”, обясни Борисов, говорейки за парите, които държавата предлага на бизнеса, „за да си оправи сградите”.

В заключение премиерът, който присъства на представянето на програма „Енергийна ефективност и зелена икономика”, обобщи: "Ако тази програма работи добре, ще работим за нея. Най-евтината енергия е спестената енергия. И сега, и в следващите 20 години ще има да изнасяме ток”.

Проектът ще модернизира и обновява многофамилните жилищни сгради, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. В него ще могат да се включат хората от 36 големи града в страната, които живеят в сграда над три етажа, а кандидатстването започва на 1 юли. По програмата държавата реално ще финансира 70% от разходите по санирането, а целта е да обхване 180 сгради.

150 милиона евро ще бъдат отпуснати безвъзмездно за бизнеса за намаляване на разходите за енергия в производството. Средствата са достъпни благодарение на оперативната програма "Конкурентоспособност". За парите ще могат да кандидатстват малки и средни фирми, в които работят под 250 души и имат годишен оборот, който не превишава 97 милиона лева.

Ако предприятията решат да направят производството си „по-зелено", те ще получават до 50 на сто от парите по проекта, който са разработили. Максималният размер финансова помощ за един проект е 2 милиона лева.