Насила хубост не става, но когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така естествено, че поне половината от ПГ на ГЕРБ трябва да го защитят. Това каза на партиен форум в Хасково премиерът Бойко Борисов.

„Аз съм против. Който иска да гласува – това е демокрацията. Парламентът мина тази точка, но когато ние настояваме за закони, важни за нашата програма, също трябва да намерим своите поддръжници”, заяви още той.

Припомняме, на първо четене НС подкрепи текстовете на Патриотичния фронт, които предвиждат задължителен вот и 50 лева глоба за неявилите се. Вчера Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира в студиото на „Тази събота”, че той и съпартийците му виждат задължителното гласуване по-скоро като временна мярка, която трябва да е свързана със стимули, а не с наказания.

Борисов категорично се обяви в подкрепа за електронното правителство и е-гласуването. Преди дни обаче на парламентарна комисия именно по инициатива на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов отпаднаха текстове от Законна за електронната идентификация, с които се регламентира поставянето на идентификационен чип в личните документи.

Днес премиерът коментира темата, като посочи, че има разминаване между различните закони и най-добрият вариант е поставянето на чиповете да влезе в допълнителен текст, който да влезе за разглеждане с приемането на Закона за електронната идентификация. Наблюдатели имат сериозни опасения, че част от ГЕРБ има сериозни резерви срещу въвеждането на електронно гласуване и поради тази причина ще го забавят максимално.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че слуховете относно конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова са абсолютни спекулации. „Няма тема, че депутатите искат да ме блокират. Цветанов е против Бъчварова и иска да и седне на стола - няма нищо такова. Няма такъв конфликт и това няма да го допусна“, заяви Бойко Борисов.