Съжалявам, че за Плиска толкова години, в общи линии нещо бутафорно са се опитали да направят. Това каза пред журналисти в Плиска премиерът Бойко Борисов и обеща 500 000 лв. за разкопките в района, след като бе удостоен с най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис – Покръстител” - първа степен.

„Сега ще им направя една целева субсидия. Два-три проекта за възстановяване на комплекса откакто съм тук вече видях, за 7-8 млн. лв. Сега, в четвъртък целево ще отпуснем около 500 000 лв., за да отпочнат разкопките и щом започнат да излизат базиликите и неща, които са действително гордост за нашата история, колкото трябва на етапи ще даваме”, каза Борисов.

След като в хода на разкопките започнат да се появяват интересни обекти, които са гордост за българите, ще бъдат отпускани средства – колкото са необходими .

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че археолозите, които работят в участък от строящото се трасе от магистрала „Хемус” в отсечката Шумен-Белокопитово и искат още 45 дни за да приключат, ако се справят по-бързо, ще могат веднага да започнат работа на терен на Плиска.

Премиерът каза още, че е получил искания за средства за възстановяване на още много църкви и манастири, като само за катедралния храм „Св. Александър Невски” в София са необходими около 20 млн.лв. „Около 20 млн.лв ни трябват само за „Св. Александър Невски”, за тази година сигурно ще им отпуснем около 10 млн. лв., а догодина още толкова”, каза Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис – Покръстител” - първа степен. При получаване на отличието, премиерът каза само „Христос воскресе”.

Отличието бе връчено на премиера в деня, в който Църквата чества Св. цар Борис Покръстител, по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква (4 март 870г.) и 1150 години от покръстването на българския народ.

Освен премиера с ордени беше удостоен и Симеон Сакскобергготски, който получи орден „Св. Йоан Рилски”, I степен” и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет – с орден „Св. Иван Рилски” II степен.