Ролята на семейството е изключително важна за предотвратяване на войната по пътищата и законите трябва да се спазват, каза премиерът Бойко Борисов по повод зачестилите гонки.

Според него за гонките са отговорни и родителите на нарушителите.

„Тези, които карат вечерно време по пътищата и полицията ги преследва от едно място на друго, за да предотврати организираните гонки, те също имат родители вкъщи”, коментира Борисов.

Според министър-председателя те приготвят колите си предварително и родителите им виждат това. „Майките, бащите, бабите и дядовците им ги гледат. Къде са им децата посред нощ? И защо карат така?”, попита премиерът.

Запитан трябва ли да бъдат променени законите, за да се предотврати войната по пътищата, премиерът каза, че не може всеки ден законите да бъдат променяни, защото ако това стане, "те ще станат халваджийски тефтери". "Никой закон не позволява карането с превишена скорост", подчерта Борисов.

„Ние всеки ден строим нови пътища. Това значи ли, че на всеки един ремонтиран участък трябва да поставяме по един патрул денонощно да пази заради това, че родителите не искат да знаят вечерно време къде са им децата”, отбеляза още Борисов.

"Искате ли да приложим малко репресия, да накараме полицаите да бъдат по-твърди с тези хора и да видите по сутрешните ви блокове ще бъде: Децата, ми те милите отишли малко да се повозят, някой ги тормозил. Това ли искате?”, попита Борисов.

Насищаме с камери, с полиция, но това са допълнителни ресурси. Направихме пътища, една здрава мантинела няма, кара се по безумен начин, възмути се премиерът.