За да се разпадне ГЕРБ, трябва да се разпадна аз. За да се разцепи ГЕРБ, това означава да се разцепя аз. За моя радост и за ужас на противниците ни, все още се намирам в цялост. Така лидерът на партията Бойко Борисов коментира пред БНР намеренията на бивши членове на формацията да се отделят в нова.

Петима бивши функционери на ГЕРБ обявиха вчера в декларация напускането си и намерението да създадат нов десен проект. Това потвърди тази сутрин в ефира на bTV един от организаторите на инициативата – бившият областен координатор на ГЕРБ във Варна Пламен Димитров.

Причината за разочарованието на доскорошните представители на ГЕРБ е участието на Цветан Цветанов и Искра Фидосова в ръководството на партията.

Както и след декларацията, Борисов пожела успех на отцепниците от партията и заяви, че те могат да считат, че молбите им да бъдат освободени като членове на ГЕРБ ще бъдат удовлетворени.

„Ако считат, че могат повече, нека да го докажат – това само може да ме радва. Аз считам, че излизането на тези хора е прибързано или те отдавна са целели да си направят свой проект, защото и на срещата с мен те видяха, че никой не ръководи партията освен мен,” допълни Борисов.

„Докато съм жив, аз ще давам насоките в ГЕРБ, какво да се прави. И за радост, и Цветанов, и всички, които са тук, на този етап считат, че моите действия са правилни. Всеки, който счита обратното, има възможност да направи свой политически проект и аз му пожелавам успех”, заяви Борисов.

По думите му отливът от ГЕРБ, започнал от предишните избори, досега е резултат от дейността от много от областните ръководители на партията.

Обратно в парламента?

Бойко Борисов коментира отсъствието на парламентарната група на ГЕРБ от пленарна зала, като декларира, че депутатите ще се върнат в Народното събрание, „когато то има какво да решава”.

„В парламента едни хора се разхождат и се държат като диктатори пред погледа на председателя на Народното събрание. Позицията ни е ясна - промени в избирателния закон и да се отива на предсрочни избори. Няма промяна в позицията ни,” подчерта Борисов.

Борисов отрече да води преговори с БСП за връщане в парламента. „Не, ние не водим такива тайни преговори. Ако ни бяха признали за първа сила, ако ни беше предложен председател на Народното събрание, председателски места на комисиите, можеше да се мисли да се работи в Народното събрани. Но те избраха варианта с „Атака”,” обясни той за пореден път.

По думите му, това правителство и този парламент изцяло са изгубили каквото и да е обществено доверие. „Не само на хората, но и на синдикатите, на посланиците, нашето доверие. Посланици, синдикати, говорят, че това правителство вече няма кредит на доверие,” изтъкна Борисов.

Как първите да станат последни

„Как да свикнем с ролята на опозицията, като сме първа политическа сила?” попита Борисов. Според него „по-смешното е, че втората, третата или четвъртата политическа сила се изживяват като спечелили изборите”.
„Радостно ми е, че сме първа сила във Варна. Как да не ми е радостно, че за пореден път побеждаваме БСП в пряк двубой, на регионално ниво, а преди месец и на национално ниво,” посочи Борисов.

С и без подкрепата на „Атака”

Ако съставянето на предишното правителство е зависело само от подкрепата на „Атака”, кабинетът „Борисов” нямаше да съществува, декларира експремиерът.

Така той се разграничи от подкрепата на националистическата партия, от която се ползваше през по-голямата част от мандата си, но критикува в рамките на 42-то Народно събрание. Заради математическото разпределение на силите в него един глас от „Атака” е необходим за кворум, като по този начин Волен Сидеров осигури гласуването на кабинета „Орешарски”, макар и после да не участва.

„Ние имахме 117 депутата преди 4 години, следващите след нас имаха 40. Тогава Синята коалиция ни подкрепи при съставянето на правителството, РЗС ни подкрепи и „Атака" ни подкрепи - три партии ни подкрепиха. Ако тогава трябваше само „Атака" да ни подкрепи, нямаше да направя правителство, заради нашите европейски партньори. Ситуацията тогава беше коренно различна от сега,” каза Борисов.

Той подчерта, че ГЕРБ е започнала управлението си с огромна обществена подкрепа, а след „акцията” на „Атака” пред джамията в София през 2011 г., партията публично помолила националистите да не ги подкрепят в парламента.

Кръгла маса

Бойко Борисов разказа и за предложение, което получил от лидера на РЗС Яне Янев тази сутрин. „Сутринта дойде до вкъщи, иска да направи кръгла маса, тъй като говори от край време за промяна в Конституцията. Казах му – нека да я направи, ние ще изпратим нашите експерти, за да участват. Нищо друго не сме обсъждали като тема; той искаше да види дали е искрено нашето намерение за промени в Конституцията, за Велико Народно събрание,” обясни лидерът на ГЕРБ.

„Не чета вестници, не гледам телевизии”

„От няколко месеца не чета вестници, не гледам телевизии, чувствам се отлично. По вашето радио, това ми е първото интервю от години, благодарение на изключителната ваша настойчивост, седмици наред,” посочи Борисов въпреки телевизионната си изява в ефира на обществената телевизия в събота.

В отговор на въпрос за „серенадите” пред дома му и призивите да се върне на работа, Борисов заяви: „През последните 15 години съм работил много повече, отколкото всички останали, а вашето национално радио можеше да ходи да пита и г-н Доган защо не ходи на работа седмици наред. Сега мен ме питате за една седмица защо не ходим на работа. Имахме възможност да говорим по вашето радио, но вие избрахте г-н Миков да говори от парламента,” каза Борисов, припомняйки обръщението на парламентарния председател към гражданите от ефира на обществените медии.

Бившият премиер обяви социалната мрежа Фейсбук за „най-чистата медия”. „Хората могат да се организират и да протестират. Хиляди наши симпатизанти участват в протестите, но ние по никакъв начин не се разхождаме сред тях,” увери Борисов.

Той изтъкна още, че единственият шанс за изход от политическата криза са предсрочни избори. „Ако бях на място на сегашното правителство, отдавна щях да съм подал оставка и да отидем на избори,” призна Борисов отново.