Няма сектор, в които правителството да е направило нещо, не на базата на заемни пари. Това мнение изрази в Пловдив лидерът на ГЕРБ преди партията да внесе вот на недоверие срещу кабинета.

„Приходите намаляват, инвестициите намаляват, безработицата се увеличава. Говорят абсолютни лъжи с харчене на нови пари за АЕЦ „Белене” с мотива, че ще правят нови проучвания”, добави той.

Въпреки че вотът на недоверие почти няма шанс да мине, Борисов видя и положителен очакван ефект от него. „Ще стане ясно, че „Атака” е партията, която крепи управлението на БСП и ДСП”, коментира той. При провал на вота обаче в следващите 6 месеца кабинетът ще е непоклатим от парламента, защото няма да може да се внесе друг вот на недоверие, тъй като сегашният атакува цялостната политика на правителството на Пламен Орешарски, а не отделни аспекти от нея.

„Много ми се искаше да чуем мнението и на други опозиционни партии, но не го чухме, затова решихме да внесем вот на недоверие към цялостната политика на правителството”, каза Борисов. По думите му, ако от партията подберат различни теми, за които да поискат вот на недоверие, ще бъдат упрекнати, че щадят някой от министрите или пък харесват някоя от политиките на управляващите.

По думите на Борисов управляващите са се отметнали от всичко, което са обещавали на изборите, и по този начин са подлъгали народа. „Подлъгаха народа, че ще увеличат данъци, ще премахнат лихвите по влоговете, неща за които нас ни атакуваха от сутрин до вечер”, каза лидерът на ГЕРБ.

„Ако е истина, че БСП са първа политическа сила, както сочат социологическите проучвания, те веднага биха направили избори, няма да се оставят на този ежедневен присмех от всички. Бих го онагледил със следния пример - това е все едно да си поръчаш любов и тя да ти казва, колко много те обича”, каза още Бойко Борисов, по повод социологически проучвания, които сочат преднина на БСП пред ГЕРБ.

На журналистически въпрос какво показват неговите лични проучвания, Борисов заяви, че когато хората видят какво правят от ГЕРБ, се радват много. Той изтъкна и други предимства на партията си. „Ние никога не си позволихме по време на нашата политическа кампания да обещаем цветя и рози, мед и масло, защото знаехме опасностите от гръцкия сценарий, знаем, че когато обещаваш пари и доходи на базата на заеми, това не е правилно”, каза още Бойко Борисов.