Благодаря на парламента, че вчера демонстрираха толкова голямо единство и стабилност. Това заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на инвестиционното решение за интерконекторната връзка с Гърция, предаде Фокус.

Припомняме, вчера правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка, след като „историческият компромис” от лятото беше загърбен и АБВ прокара текст в конституционните промени, който прави главния прокурор пълновластен господар в своята колегия на Висшия съдебен съвет. Приемането на текстовете тръгна чак след продължително убеждаване на ДПС.

Вчера Борисов прие оставката на Иванов, но при закрити врати. Днес той не коментира оттеглянето му.

„Ако нямаше правителство и парламент, днес нямаше да го има това. Диверсификацията на газ нямаше да я има, ако нямаше стабилно правителство”, коментира премиерът Борисов, който по време на ключовия вот се изявяваше като футболист на „Витоша” (Бистрица).

По думите му от интерконектора ще печелят и Гърция и Италия. „Само за това да сме имали правителство днес да го подпишем това, е нечувано и никога нямаше да стане без Алексис Ципрас, Джон Кери, Жан-Клод Юнкер и всички наши партньори”, заяви Борисов. По думите му целта е 20 млрд. кубически метра капацитет на трасето.

Той подчерта, че връзката ни осигурява диверсификация, „ако някой се ядоса и спре кранчето на Украйна”.

Така нареченият интерконектор ще позволи на страната ни да се снабдява с газ и от Азербайджан и Туркменистан.

Акционерите в смесената компания се ангажират да осигурят парите за завършване на строителството, веднага след издаването на необходимите разрешителни.

България ще гарантира своята част от проекта с евросредства. Строителните работи ще започнат през есента догодина и трябва да приключат до средата на 2018-а.

Сигурна съм, че този проект ще бъдат основата за изграждане на газоразпределителен център тук на територията на България, отбеляза енергийният министър Теменужка Петкова.