Многократните премиерски изяви с хвалебствена нотка по отношение на достиженията на кабинета „Борисов” вече се приемат почти равнодушно. Българите като че ли свикнахме управниците да се „бият в гърдите” – изглежда, че свикнаха и те. Така, например, Бойко Борисов си намери нова „публика”, пред която да очертае своите успехи и тези на подчинените му министри.

Пред журналисти в Брюксел българският министър-председател подчерта, че „само за три години направихме така, че когато се изказваме, да има какво да покажем и да не ни е срам от нищо”. Борисов, който е в белгийската столица по повод срещата на Европейския съвет, добави още, че там, където има числови измерения, България навсякъде е покрила критериите на ЕС - по дефицита, по дълга, по инфлацията.

„Нека първо да се съсредоточим върху това Европа да покрие финансовите си параметри. Не може 22 държави в ЕС в момента да имат процедури по свръхдефицит. Разбира се, България и Германия са отличници”, заяви Бойко Борисов.

По повод идеята за въвеждане на еврооблигации той коментира, че това може да стане, когато всички станат дисциплинирани и покрият критериите от Маастрихт. „Направихме компромис - приемаме въвеждането на данък върху финансовите транзакции, но с няколко забележки, тъй като в България банките в момента са със 17% капитализация, а предложенията тук са за 8 на сто, срещу което нашата страна е твърдо против. Държим също данъците да останат национален приоритет”, добави българският правителствен ръководител.

Хвалбите на Борисов продължиха като обхванаха дори пенсионната реформа, гласувана от българските депутати още миналата година. „Започнахме си пенсионната реформа и 2020 г. ще имаме това, коетосме обещали и което Брюксел иска. Това, което днес те предлагат и говорят - за уеднаквяване на пенсионната възраст, ние вече го направихме и протестите ги отнесохме”, заяви Борисов.

Той определи като прибързана идеята за политическо обединение на ЕС. „В момента никой не е готов за това. Политическите партии са тези, които се явяват на избори и определят своите програми, на основата на които избирателите в съответната държава гласуват. В случая Брюксел няма да се явява в 27 държави на избори”, заключи коментара си Бойко Борисов.