Премиерът Бойко Борисов свиква утре сутрин всички министри, свързани с ценообразуването на тока за индустрията, на среща в Министерския съвет.

Бизнесът вече обяви, че от следващия петък предприятията ще спират работа поне за час на ден в знак на протест.

Увеличението за индустрията е голямо - от 13 до 20 на сто, а премиерът вече обяви, че ако работодателите излязат на протест, той ще се присъедини към тях, защото също не е съгласен с драстичното увеличение.

Енергийният регулатор предлага двойно увеличение на добавката „задължения към обществото”, която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас с мотив, че в противен случай ще се увеличи дефицита в НЕК и цената на тока за домакинствата.

Бизнесът пък е категоричен, че не иска повече да плаща за „кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика”.

Министър-председателят от своя страна посочи, че е поискал в близките дни съвещание, на което да се търси начин цените да не се вдигат.

„Нямам право никакво, за да отговоря на въпроса, да се меся в работата на регулатора, имам право обаче да се меся в работата на БЕХ, на НЕК, на парламентарната си група. И ако трябва дори да отидем на още по-драстични промени в 2-3 текста на закона, ще настоявам да се направи”, закани се Борисов в петък.