За „сериозни” физически проблеми е споделил с колегите си премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерски съвет, показва стенограмата от него. Разбира се, не става въпрос за буквален превод на думите му, а за поредните му вербални попадения, произлезли от фигуративния му натурален изказ.

Министър-председателят признава, че му се „къса живо месо”, а „сърцето го заболява”. Толкова „тежки” поражения върху него, естествено, могат да нанесат единствено управлението на предишното правителство и плодовете на труда му – в случая проекта „Цанков камък”.

„Раната” отваря икономическият министър Делян Добрев, който предлага да се създадат условия за изграждане на електропровод, необходим за захранване на осветлението и вентилацията на тунела по новия път Михалково – Девин, тъй като без него не може да бъде въведен в експлоатация пътят и ВЕЦ „Цанков камък”. А сол в нея насипва регионалният министър Лиляна Павлова, която обяснява, че по тунела няма нищо узаконено, а изграждането му не е съгласувано с пътната агенция.

Те без вентилация и осветление ли са го пуснали?!(...) Как няма нищо, Лили?(...) Тези хора, които идваха от болницата в Девин да протестират…?!(...) Като са минали през тунела, който нито има вентилация, нито има осветление….?!”, недоумява премиерът след наученото и пита какво казва „този титан в строителството Михалевски по въпроса?” (Димчо Михалевски е зам.-министър по регионалното развитие в тройната коалиция – бел. ред.).

Павлова отговаря, че не е запозната с мнението му, но със средства, предоставени от финансовото министерство, ще бъдат предприети необходимите мерки.

Когато става въпрос за наливане на още пари в проекта, който „боде очите на Бойко Борисов” от встъпването му в длъжност като премиер, той е покрусен:

Ясно, но все едно ми късаш живо месо, защото 3,5 милиона отиват пак там. Питам, какво казва титанът на строителството Михалевски по тази тема, като говорите за пътища, колегиално? Кажи - господин Михалевски, като ми задаваш по 20 питания, ела да отидем да видим какво си строил ти като заместник-министър, ела там да ти видя знанията и познанията”.

След това министър-председателят припомня урока, който отдавна изнася на своите министри – да водят предшествениците си на място за назидание. И заговаря отново на Павлова, която се оказва „джентълмен” в професионалните си отношения:

Обърни се към него – господин Михалевски, каня Ви в удобно за Вас време, защото ти си джентълмен, когато кажете да отидем да видим какво сте строили, как си строил ти, за да мога да се поуча от теб, титанът на строителството, искам да се поуча. Ела да отидем да ми кажеше как се строи, примерно, защото ми трябва бързо да строя един тунел сега под Шипка и да ми дадеш акъл как мога да го построя без разрешения, без еди какво си, просто как го правите вие, как успявате, хора, и за толкова много пари?! Кажи – и аз искам за 200-300 милиона да направя един път километър и половина-два, примерно нещо такова. Обърни се публично към него”.

На тези поучения Павлова обяснява, че в конкретния случай „най-голямата отговорност носят строителите, чийто възложител е НЕК, тъй като НЕК, строейки „Цанков камък”, си възлага за един златен път за над 200 милиона. С толкова пари можехме да направим всички пътища в региона около Девин”.

След като вижда, че не е съвсем точен в раздаването на поръчения, премиерът съветва „младото момиче, което сега се учи на строителство” Павлова да отправи покана и към бившия икономически министър Румен Овчаров:

Кажи – Вие, господин Овчаров, понеже сте от 20 години в парламента, били сте толкова пъти министър, елате и ни покажете как става тази работа, ние някак си не можем да постигнем такива високи цени, много ниски са ни цените, елате, кажете как правите двулентов път за 240 милиона, много ми е интересно. Кажи – моля Ви, имам нужда, аз съм младо момиче, сега се уча на строителство, как правите тунел без разрешения, на мен не ми дават, този Борисов е лош, не ми дава така да строя, а искам да отида и да му кажа – виж как са строили предишните без разрешения, без нищо, без документи. Вярно, после някой ходи да го поправя, но тогава няма да сме ние на власт”.

Към списъка с гостите е прибавен и финансовият министър в тройната коалиция Пламен Орешарски:

Даже и Орешарски покани и го питай – ти си го финансирал, откъде такива пари? Нашия Дянков 3,5 милиона премиерът го държа на вратата да ги даде, как ти им даде 240 милиона? Покани го и него и го питай – откъде ги извади тези пари? Покани и Делян Добрев, защото НЕК има 1 милиард задължения. Кажи – виж, тези хора, които са ги дали, вземи си ги сега”.

В заключение Борисов приключва искрено и лично: „Разбрахте ме. Като чуя „Цанков камък” и ме заболява сърцето”.