От гледна точка на ГЕРБ, няма по-несъстоятелна тема за вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски” от този за сектор „Сигурност”. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира обявената от Борисов тема за поредния опит да се „бутне” правителството в пленарна зала.

Местан предложи две са обяснения за тезата си. „Едното е, че Борисов става все по-неадекватен. Той няма никакъв шанс да спечели едни дебати на тема „Сигурност”. Второто обяснение е по-интересно – възможно е пък да бъде един добре премислен тактически ход да пусне зам.-председателя си Цветан Цветанов по бобслея. Той много добре знае, че Цветанов не издържа по никакъв начин на сравнението с новия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев”, каза още той.

Политикът подчерта, че единственото общо между Цветлин Йовчев и Цветан Цветанов е „паронимната връзка между имената им”. В политически и ценностен план те били тотални антоними.

„Манталитетът на Цветанов е коренно противоположен на манталитета на Йовчев. Това е министър, който мина през много тежки изпитания през последните 7 месеца и не изневери на своята демократична матрица. Никой не може да уличи МВР в непремерени силови действия, макар че страната е в режим на постоянни протести. Дори при последната окупация на СУ, която беше тотално дискредитирана като абсолютно неприемлива форма на протест в храма на знанието, Цветлин Йовчев прояви здрави нерви, които извират от манталитета му на един истински демократ”, каза още председателят на ДПС.

Той увери, че ГЕРБ ще загубят дебатите по вота. „Подслушванията бяха част от репресивната система на властта на Цветанов, докато тук сега говорим за някакви съмнения, че паралелни частни структури може би подслушват някого. Никой дори не допускаше преди управлението на Цветанов, че е възможно да има каквито и да е паралелни форми за подслушване. Помните ли скандали преди 2009 г.?”, попита политикът.

Станишев видя в сектора само "овладени проблеми"

В свой коментар по темата лидерът на социалистите подчерта, че не се притеснения от политическия дебат за сигурността, тъй като правителството имало сериозни аргументи за работата си в сектора.

Като две от основните постижения Сергей Станишев посочи възстановяването на контрола върху СРС-тата и овладяната кризата с бежанската вълна.

„Една изключително тежка криза, за която по времето на Цветанов нищо не беше направено, и България се оказа неподготвена за бежанската вълна. Всички виждате, че проблемите от август, септември, са овладени с много решителни, координирани действия и прилагане плана на правителството в тази област”, отбеляза Станишев.

„Подготвен и внесен е Законопроект за МВР, който се подкрепя и от служителите, и от синдикатите. Създават се ясни правила за кариерно развитие на базата на професионалните качества и резултати, а не по някакъв политически или партиен произвол. Отговаря на всички социални очаквания. За първи път се плаща в пълен обем за извънредния труд на полицаите. В закона е залегнал акцент върху битовата престъпност, защита на гражданите, на тяхната собственост”, отбеляза лидерът на БСП.