Първанов първо да се оправи в собствената си партия, че Станишев така го мачка, че хората го забравиха за няколко месеца. Това коментира Бойко Борисов по повод изказването на Георги Първанов, че външен натиск е накарал премиера да промени позицията си отновно референдума за АЕЦ "Белене".

По думите на Борисов, който е на визита във Виена, бившият президент е трябвало много отдавна да накара лидера на социалистите да подпише за „Белене”.

„Но само като видяхме по време на конгреса какви са им отношенията, разбирам защо и му благодаря на Станишев, че не е подписал. Това трябваше да стане от 2006 г. до 2007 г. Тогава Първанов мълчеше като риба. От конгреса им разбрах, че го е било толкова страх от Станишев, че не е смеел да му се обади. И сега се изказва по мой адрес – не му прави чест”, добави министър-председателят.

По-рано днес пред БНР Първанов изтъкна, че три пъти „не” на Борисов за референдума е знак за осезателен външен натиск. „С това заявление г-н Борисов обрича партията, на която той е ръководител, защото тя влиза в онази съвкупност на не повече от 15, максимум 20% от гласувалите, които биха били против изграждането на нова централа. Неговото изявление е действително необяснимо, моето тълкуване е, че става дума за натиск, на който той не е устоял”, каза президентът в периода 2002-2012 година.