След четиридневен болничен, премиерът в оставка проведе предпоследното заседание на кабинета си. Борисов влезе в задочен спор с лидера на левицата. Обвини Сергей Станишев, че предлага марионетно правителство. Първите думи на Борисов бяха по повод отказа на Сергей Станишев да е премиер.

Преди няколко дена върнахме мандата. Ако други искаха да поемат отговорност и да управляват, както тръбяха, днес можеше да има Министерски съвет с други министри, друго правителство. Предлага ни се обаче някаква нова форма на управление - партийните лидери да стоят като в Тройната коалиция на някакъв съвет горе в планините или в някоя резиденция в полите на Витоша. А някакви тука марионетки да играят ролята на премиери и на министри. Това ни предлага Станишев!

Така Бойко Борисов, който преди ден излезе от правителствена болница, започна заседанието на кабинета в оставка. Той уточни, че такъв „марионетен” начин на управление България вече е имала – при управлението на Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски.

„Там в Трънския край казват "дай ми некоя работа", там викат, "кусур да намирам". Това го направи Доган преди няколко години и си управляваше от там Тройната коалиция, Станишев тогава беше сред изпълнителите. Доган и Царят го правеха, той беше индианецът долу. Но явно сега не му се иска да е на тръстиката, затова предлага друг вариант - партийните лидери само да са лидери, да идват, щот трябва някой, който да го бият с камъни за непопулярните реформи и мерки, така да се съхранява”, добави Борисов.

Обърна се и специално към вътрешния министър в оставка: „Тука и на Цветанов да кажа, че Господ разполага със здравето на хората, народът - с това кой трябва да управлява. Така че ние направихме, това което можахме. Сигурно много не сме направили... Нека да съдят по делата и за едните, и за другите, и за третите”.

Бойко Борисов издаде и административни „нареждания”.

„Ако, понеже предполагам никой от вас няма да остане министър, но ако пожелаят не ги принуждавайте зам.-министрите да напускат. Който иска да остане, ако го поканят, разбира се, това е много важно. Иначе да са готови и те самите с оставките, както и областните управители. Аз не се меся изобщо в създаването на служебно правителство. По никакъв начин. Това съм го заявил и на президента дори, само единственият ми ангажимент е, ако някой от администрацията, която ние сме назначили в министерствата им трябва, да не ги караме насила да напускат. Така че това ви го предавам и на вас”, каза министър-председателят в оставка.

Той изрази очакване, че до следобед ДКЕВР ще се произнесе по конкретното поевтиняване на тока. „Това ни беше ангажимент, дано го вземат днес като решение, да сме си го изпълнили”.

Заръките продължиха – към Лиляна Павлова. „Пътната агенция - никакво отстъпление по качеството. Да не направят беля сега тези един два месеца някъде да възникне проблем. Просто... ще ги държим след това отговорни, така ще им кажеш. Това е, да си довършим точките, които отложихме за няколко дни”.