Голямата партия в парламента, движейки напред законите и това, което трябва да се прави в страната, изпадаме в положението да ни обвиняват в какви ли не грехове, а ние нямаме нито един. Този гневен коментар направи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията се правят „задкулисни договорки”.

„Не мога да разбера ДСБ дали са в Реформаторския блок. Ако са, те по споразумение са част от управлението – имат министри, зам.-министри, областни управителите, бордове на дирекции, агенции. В същото време, изкушени от партийните субсидии, които получават, и от властта, една част от тях много изгодно се опитват да се правят на опозиция и да се явяват едва ли не морални стожери”, коментира премиерът.

Той обяви, че щом ДСБ и депутатите от гражданската квота в РБ са „дезертирали” от предлагането на своя кандидатура за комисията, ГЕРБ също няма да участват и „тогава ще блесне цялата истина, че г-н Кънев обслужва БСП и ДПС”.

„Това, че се мъчим да постигнем някакъв консенсус да се избере нов състав на КЗК, на нас ни казват предварително, че каквото и да изберем, това е мафия – що за глупост?! Аз, понеже им хванах тактиката, няма да дам на ГЕРБ да се върже – дърпат се от парламента, оставят 2-3 души в залата, гласуват една част от БСП и ДПС с нас и после казват „Ама те са заедно”, разясни ситуацията Борисов.

Кънев е доволен

Няколко часа по-късно, след срещата с президента, лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира решението на Бойко Борисов ГЕРБ да не участва в избора на нов състав на КЗК.

Според Кънев въпросът е дали има процедура, която е основана на партийни и корпоративни договорки, или няма.

"А това, че някой трябва да предизвика подобен дебат, е повече от логично, и мисля, че се случва неколкократно в нашата политика. Не можем да очакваме това да са БСП и ДПС, те са авторите на договорките, добре е, че Борисов реагира", коментира Кънев.

Пазим по шенгенски, но не сме в Шенген

Има парадокс - ние пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а всъщност не сме в Шенген. Това коментира премиерът в начелото на ключовия Европейски съвет, който ще обсъжда миграционната криза.

„Към момента, ние сме от спокойните държави”, отбеляза Борисов, като допълни, че армията и полицията са показали високо равнище на подготовка, а освен това има и съоръжения, „за които харчим десетки милиони”.

По отношение на финансирането, той каза, че са водени разговори с еврокомисар Кристалина Георгиева, но „аз до този момент не го поставям толкова ребром въпросът за финансите, защото считам, че като шенгенска граница България доказа, че може да се пази”.

По думите му нови пътища за имигрантите винаги ще се появяват, но ако Гърция си изпълнява ангажиментите за хотспотовете и за стриктното пазене на границите, натискът ще е слаб. По българо-турската граница тази нощ той е бил в размер на едва 17 човека. Освен това, споразумението за реадмисия с южната ни съседка се прилага, каза Бойко Борисов.

„Самите потоци знаят, че в България добре се пази границата”, посочи той.