Ако не ми беше паднал предишният кабинет от власт, днес сградата на военното НДК щеше да бъде готова. Това каза премиерът Бойко Борисов след посещението му в новата сграда на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III", предаде БГНЕС.

Сградата на мястото на бившия Военноисторически музей също трябва да се ползва от Районния съд. Правосъдният министър Христо Иванов каза, че към момента се търсят малко под 11 млн. лв. През миналата година отпуснатите средства са били загубени заради споровете с архитекта.

"Обещал съм на министъра, че засега борбата с контрабандата и ДДС измамите ни вървят много добре, генерираме приходи, които не сме очаквали. Надявам се не само да не спрат, а и след бързите съдебни процеси, наказаните да си понасят отговорността, за да може тези пари да ги прибира държавата. Така че съм убеден, че от тези пари ще направим Военното НДК в съд", каза Бойко Борисов.

Гълъбарник в минало време

След като разгледа новата сграда на СРС, Бойко Борисов посочи, че днес е подписал постановлението за надбавките на пенсионерите. Именно пенсионерските надбавки бяха обвързани от властта с приходите на държавата преди строителството на нови съдебни сгради.

"Искате ли да ви кажа колко пъти съм бил тук като строителен надзор, докато се е строил и на покрива си спомням беше гълъбарник", каза Борисов. По думите му, преди делата се съхранявали в чували, а сега имали модерно хранилище.

"Сега малко сме на стопанска сметка - каквото изкараме, даваме за пенсионери и за съдебна система, така че всички да са доволни", заяви Борисов.

Председателят на СРС Методи Лалов посочи, че на бул.”Цар Борис III” има още около месец и половина работа по околното пространство.

Административният ръководител допълни, че архивът на гражданското отделение е над 600 000 дела и всяка година постъпват около 100 000 нови, като натоварването на съдиите е изключително голямо.

„Решаването на сградения проблем е предпоставка това натоварване да бъде снижено”, заяви Лалов.