Проблемите между отделни държави пречат на осъществяването на важни проекти. Това заяви премиерът Бойко Борисов на 20-ата среща на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Истанбул. Във форума участваха държавните и правителствени ръководители на 12-те страни на организацията, основана на преди 20 години.

Българският премиер заяви, че регионът ни е прекрасен,но проблемите между отделни държави спъват развитието му и реализирането на важни проекти.

Същевременно Борисов посочи България за пример с магистралите, които изгражда с Гърция, с Македония, жп линията до Тирана - проекти, които биха дали огромен бизнес на целия регион и са реален израз на регионалното сътрудничество.

Според премиера, Черноморската банка за търговия и развитие, която функционира в рамките на ОЧИС, следва да насочи усилията си да подпомага изпълнението на новия Икономически дневен ред на организацията, да задържи позитивния си рейтинг и да реши проблема с обезценяването на закупените гръцки ценни книжа.

През 2006 г. банката е закупила гръцки държавни ценни книжа на стойност 20 млн. евро, които в момента са обезценени с над 14 млн. евро.

Борисов призова за по тясно сътрудничество на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество с европейските институции.

Турският президент Абдуллах Гюл, който също участва в срещата, посочи, че финансовата криза в страните от ЕС засегна и държавите членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Най-мъдрият начин да се борим с това за нас ще бъде използване на обширната евразийска география, увеличаване на обемите на търговията и на инвестициите, изтъкна Гюл. Според него планът на организацията за следващите десет години ще даде значителен принос за укрепване на международния имидж на организацията.

Турция от своя страна, след като поеме председателството от 1 юли тази година, ще засили своята работа по посока на по-нататъшно увеличаване на функционалността на ОЧИС, посочи Гюл.

Турският президент отбеляза, че различни политически разногласия пречат на развитието на организацията и като цяло на засилването на икономическото взаимодействие на региона. Нужно е да се положат усилия, така че този фактор да не ни пречи, изтъкна още турският президент. 

Страните от Организацията приеха заключителен документ, в който се очертават основните насоки на сътрудничество през следващото десетилетие и се посочват приоритетите за организацията.

По време на обсъждането на документа възникна спор между Азербайджан и Армения заради политическите проблеми между двете страни, което затрудни приемането на декларацията.

Българският премиер Бойко Борисов е изразил позиция, благодарение на която в окончателния текст на декларацията са били изчистени политическите проблеми и тя е била приета. Турският президент Абдуллах Гюл е изказал благодарност на Борисов.