Подкрепяхме президента с всички сили за референдума, за съжаление партньорите - не. Така премиерът Бойко Борисов коментира бламирането на президента Росен Плевнелиев от депутатите. Тази седмица те гласуваха неговото предложение за три въпроса на референдум заедно с местните избори, но в крайна сметка остана само един въпрос – за електронното гласуване.

"Просто вече нашите депутати започнаха да се дразнят на партньорите за това, че публично само чуваме претенции в същото време в залата ги няма, на комисии - също. Ще си седнат малко на столовете и ще работят. Много е лесно да се правиш на голям демократ”, коментира премиерът.

По думите му ГЕРБ не е правила договорки с никого за въпросите за референдума и лично той би подкрепил с две ръце и трите въпроса – за мажоритарния вот, за задължителното гласуване и за електронния вот.

"За ГЕРБ беше идеално да се приеме мажоритарният вот. Ние сме мажоритарна пария. За мен са гласували само мажоритарно. Електронното гласуване е изключително важно. Съжалявам, че другите партии не подкрепиха предложението на президента.

Нямам укор към депутатите от ГЕРБ, защото над 55 човека бяха там, другите с по една десета, една втора от депутатите, които са били на ГЕРБ в зала. Оказва се, че партията, която най-много е подкрепила референдума, в същото време е най-виновна. Защо?", коментира още Бойко Борисов.

За цената на тока и протестите

Направил съм всичко, което беше по силите ми и отгоре, ако някой е могъл по-добре, е нямало да се задължи НЕК с 3.7 мрд. лв. Така министър председателят отговори на въпроси за протеста на бизнеса и синдикатите срещу поскъпването на тока.

„Истински се надявам колегите от КЕВР да спазят всичко, което е по закон, да сметнат разумно и честно на базата на изходните данни и да го представят на обществото. Ще го приема такова, каквото го дадат", уточни той.

На въпрос дали трябва да се отложи с една година искането на бизнеса за увеличаване на цената на тока, премиерът обяви, че застава зад КЕВР и напомни, че тя е избрана от целия парламент.

"Единственото, което трябваше да направим и направих са поне 4-5 срещи със синдикати, бизнес, работодателски организации, министри, за да стигнем до този модел - да предложим на КЕВР различни изходни данни с тези съкращения, които се направиха. Като се произнесат за цената ще я видим", добави Борисов.

Премиерът напомни, че протести са възможни само при демокрация,