Университетът не е територия, на която може да се прави политика. „Затова не бих искал да откривам в думите Ви опити, както Вие да бъдете политически употребен, така и Вие да използвате университета и студентите за реализирането на политически гаранции за стабилността на кабинета „Орешарски”, срещу който българските граждани протестират вече над 220 дни”.

Това е написал в отворено писмо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов до ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. В написаното бившият премиер критикува като „проява на недалновидност” телевизионно изказване на ректора, в което той посочва, че се смял на това „прословутата интуиция на Бойко Борисов му изневери - той подкрепи тези студенти, часове преди те да свалят окупацията”.

„За да изчистим всички спекулации, държа да Ви напомня, че вчера заявих, че „не съм убеден, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство”, както и „понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ”. Ето защо при управлението на ГЕРБ СУ срещаше подкрепата и вниманието на държавата”.

В писмото следва подробно описание на случаите, в които Алм аматер е получила финансови „инжекции” и друг вид подкрепа от Борисов в качеството му както на кмет на София, така и на министър-председател. Сред тях са 2,7 млн. лв. за ремонт през 2012-а, още 2 млн. лева от икономиите в бюджета през 2010 г., собствеността над Ботаническата градина в Балчик и т.н.

„Уважаеми проф. Илчев, изненадан съм, че си позволявате като ректор да демонстрирате толкова открито личните си политически пристрастия”, пише към края на писмото си Борисов.