"Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази, и всъщност много маски паднаха – че действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция", коментира пред журналисти в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов.

Той участва в откриването на 13-километров участък от Северната скоростна тангента.

Според Борисов съвестта му е чиста, защото е казал на турския премиер Ахмет Давутоглу всичко - и когато е бил в България, и в телефонен разговор.


"Искам специално да му благодаря, че той ме разбра, и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха, защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло", каза още Борисов.

"Външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, на ниво външни министри, премиери, президент. Мисля, че към момента, когато те са ни помагали в бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали, и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят", посочи премиерът.

За мен са абсолютни внушения, че има спор - чрез ДПС - за взаимоотношенията с Русия и Турция, каза още Борисов.

"Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения. Това ми е призванието, да си защитавам България. Мисля, че го правя по най-добрия начин”, добави той, цитиран от "Фокус".

Във връзка с това как ще коментира твърденията, че лидер на политическа партии, какъвто доскоро беше Лютви Местан, е потърсил сигурност в резиденция на Турция, премиерът посочи:

„Не съм говорил с него. Той има охрана от Националната служба, която не е по-малко от моята, така че не знам от какво се притеснява. В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства - сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали - но с министрите и депутатите много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа".

"Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не се сещам някой така да се грижи за нас", допълни Борисов.

Ето какво още каза още той за отношенията между България, Турция и Русия:

"Когато те взеха двата реактора от „Белене” и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато „Южен поток” се прекръсти на „Турски поток” и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония, и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично, както сега.

Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било.

Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители - над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото към България.

Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах.

И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време.

Аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние”.