Премиерът Бойко Борисов направи ново разпределение на ресорите, за които отговарят вицепремиерите след избирането на Меглена Кунева и за министър на образованието и науката.

На нея се възлагат функциите по координация по отношение на министерствата на външните работи, правосъдието, отбраната, както и по отношение дейността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната агенция за българите в чужбина и Агенцията за ядрено регулиране, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кунева ще отговаря и за Националната агенция за оценяване и акредитация, Патентното ведомство и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

На вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се възлага координацията на органите на изпълнителната власт във връзка с дейността на министерствата на културата, здравеопазването, младежта и спорта и туризма. В нейния ресор са също Държавната агенция „Архиви“, Държавната агенция за бежанците, Комисията за регулиране на съобщенията и Националния статистически институт.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев ще координира дейностите по отношение на министрите на финансите, регионалното развитие и благоустройството, икономиката, енергетиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните и на околната среда и водите. Той ще наблюдава също работата в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще отговаря за Държавната агенция за закрила на детето, Националния компенсационен жилищен фонд и Националната агенция за професионално образование и обучение.

При премиера Бойко Борисов остава координацията по отношение на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавната комисия по сигурността на информацията.