България тази вечер е в центъра на европейските събития. Във Варненската резиденция Евксиноград започва срещата на върха Европейски съюз - Турция. Очакванията за пробив са скромни, но надеждите са поне да се стигне до нормализирането на отношенията.

На масата на преговорите Анкара ще поиска пълноправно членство в общността, безмитна търговия за повечето стоки, безвизов режим, както и допълнителни 3 милиарда евро за бежанците.

Условията на Европа са Турция да спазва споразумението за мигрантите, да отмени извънредното положение, незаконно задържаните да бъдат освободени, както и да спрат провокациите срещу Кипър. 

Домакин на срещата на върха в Евксиноград е премиерът Бойко Борисов. Според експерти нашата страна печели от демонстрацията, че е монополист в отношенията между ЕС и Турция.

В "Гостоприемния град" пристигна турския президент Реджеп Таип Ердоган, с два самолета антураж и готвач. За разговорите, оценени като исторически за отношенията Европейски съюз- Турция, в лятната резиденция са още председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Това е пореден опит за съживяване на процеса за евроинтеграция на Турция. Митническият съюз, мигрантите, тероризма са само част от акцентите в разговорите.

Какво имат да делят?

Реджеп Ердоган пристигна във Варна с два самолета, трима министри много охрана и декларирано от вчера желание да покаже, че страни от ЕС подкрепят кюрдите, с които воюва в Сирия и Ирак.

В същото време той ще трябва да отговори на въпросите свързани с провокациите в Егейско море спрямо Гърция и Кипър, не е невъзможно да стане въпрос и за "духовните граници" на Турция, за които той говори от известно време и които възмутиха съседните страни.

В срещата не участват най-големите европейски противници на турската политика. Каквито и да са резултатите за Европа от срещата, Ердоган ще я използва като гвоздея на предизборната си кампания. 

Снимка: GIS
Турция държи на своя територия 3 милиона и 500 хиляди бежанци. Над 90% от тях живеят извън лагери в градски и крайградски райони. 70% са жени и деца.

220 хиляди бежанци са настанени в 20 бежански лагера в 10 турски провинции. Най-много са в южните части на Турция до границата със Сирия. В провинция Шанлъурфа бежанците са над 81 хиляди.

Следват Килис с 26 хиляди и Газиантеп с над 24 хиляди.

Ако споразумението между Европейския съюз и Турция не се продължи, един oт пътищата на бежанския поток минава през България.

Преди тръгването си за България обаче той коментира пред журналисти, че на териториите, от които са прокудени кюрдските бойци, ще бъдат заселени именно тези, които в момента обитават бежанските лагери. Дали това ще промени етническия състав на засегнатите провинции, тепърва ще стане ясно.

Диалог, а не проблеми

В разговор, който предшества работната вечеря днес, Борисов и Туск подчертаха важността на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

„Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години“, посочи българският министър-председател.

Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Идеята Ви (в оригиналното съобщение е доста по-неофициалното "ти" - б.р.) за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той посочи, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.

Протести и плакати за Ердоган

Варна осъмна с враждебни транспаранти към турския президент, разпънати по пътя към Евксиноград. Мнозина успяха да ги видят, макар да бяха свалени минути по-късно.

По обед над 150 души протестираха срещу идването на Ердоган. Организаторите от партия "Възраждане" подчертаха,  че протестът не е ислямофобски, а само срещу турския президент, който системно нарушавал човешките права и свободи.

Хората поискаха да се постави и въпроса за обезщетенията на българите от Тракия. Акцията подкрепиха и арменци.

Почти по същото време протест организираха и от "Да, България".