"Правителството на Сергей Станишев помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски". Това написа премиерът Бойко Борисов в сайта на Министерски съвет.

Примиерът се почувства длъжен да отговори на "поздрава" на лидера на БСП за "лъжите, че сме готови за еврозоната”.

Борисов написа, че приема думите на Станишев като "осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от ЕС, МВФ и рейтинговите агенции".

Като доказателство за думите си, премиерът прави кратък анализ от четири точки за мястото на България "във финансовия свят през последните няколко месеца".

В началото премиерът изтъква, че Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално е прекратил процедурата по свръхдефицит срещу България.

"Страната ни, заедно с Германия е извадена от списъка на държавите, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2,1% през 2011 година. Общо 23 държави бяха в тази процедура. Сега са 21, а България е в шестте най-добри", пише премиерът.

Втората точка е свързана с доклада на Европейската централна банка за май, който "показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната".

"Показателят-дългосрочен лихвен процент е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави-членки на ЕС, от които седем са част от Еврозоната. Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2,1%, поради което България беше извадена от процедурата по прекомерен дефицит. Съотношението брутен държавен дълг/ БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60%. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония", гласи съобщението.

Третата точка, върху която акцентира премиерът, се отнася до Международната рейтингова агенция "Мудис", която потвърди стабилната прогноза за България.

"Рейтингът на държавните облигации на страната беше повишен през юли 2011 и се запази през годината. Агенцията също казва, че „вече ниският бюджетен дефицит като процент от БВП се очаква да се свие още повече през следващите две години. Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти”, посочва още Мудис".

Накрая премиерът изтъква, че Международният валутен фонд, след проверката си в България пише, че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит".

"Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави. Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене", завършва премиерът.