ГЕРБ застава твърдо зад реформата на здравния министър Петър Москов от Реформаторския блок. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на обиколка в специализираната онкологична болница. В здравното заведение Борисов и Москов се запознаха с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс.

В петък здравната комисия на парламента отхвърли една от основните идеи за реформа на здравния министър – сливането на лечебни заведения и комплексно лечение на пациентите.

Реформата не беше приета с помощта и на депутатите от ГЕРБ, които гласуваха с въздържал се.

Сега премиерът увери, че партията му застава твърдо зад здравния министър и че предложенията ще получат пълна подкрепа в парламента. Борисов изрази надежда в най-кратки срокове този закон да бъде приет.

„Аз съм поел личен ангажимент към Москов в тази програма, свел съм я на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове този закон да бъде приет”, заяви той.

„Правителството в лицето на министъра е предложило здравна реформа”, каза Борисов. В СБАЛО той заяви, че „това тук е един конкретен случай как здравната реформа се прилага на практика. Когато дойде човек с едно заболяване да може каквото е необходимо по неговото заболяване да бъде извършено на едно място, за да може в този тежък за него момент да не го натоварва психически, финансов да обикаля къде ли не”

От своя страна министърът заяви, че текстовете за комплексното лечение трябва да останат прецизни, без съмнение и възможност за тълкуване и да изразяват политическата воля, че системата трябва да се обърне с лице към пациентите.

Той посочи, че всяко едно прецизиране, предложено от депутатите, ще бъде направено. Москов каза още, че се надява това да се случи в пленарна зала.