ДПС са по-умни, ДПС са с по-добри експерти. ДПС са вертикално координирана и управлявана партия. Техните експерти са като Цонев, който прекрасно знаеше в какъв тежък колапс е държавата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му партията на Лютви Местан е осъзнавала отлично, че ако сегашната коалиция остане до зимата, би последвал срив, който ще нанесе тежки поражения както на ДПС, така и на БСП и „Атака”.

Борисов обаче беше категоричен, че твърденията за коалиция „Бостан” (ГЕРБ и ДПС) са опорна точка от „Позитано”: „Те искат да избягат от тази година и два месеца, че като втора политическа партия, два пъти изгубила избори през тази година, за да се правят на управляващи, за да се правят на началници, за да могат да седят на трибуната, да дават думата, да са председатели и зам.-председатели, те се прегърнаха с ДПС и Атака”. Накрая не можаха да разберат кой е изгората и кой е булката”.

В същото време лидерът на бившите управляващи обясни отказа на ГЕРБ от актуализацията на бюджета само с опасността цяла предизборна кампания да се оправдават защо са били на една позиция с ДПС.

Бившият премиер заяви, че в желанието си да унищожи ГЕРБ, Сергей Станишев е предложил Делян Пеевски: „Станишев предложи Делян за шеф на ДАНС с една-едничка цел – да се справи с ГЕРБ: „Той е по-умен, по-силен и му викнаха „Батко, само ти си ни спасението да се оправиш с ГЕРБ”. Делян, по-умен от тях, не се съгласи на таз работа”.

Той иска да управлява. Сам.

„Ако няма еднопартийно управление, не виждам как ще се направи кабинет”, коментира Бойко Борисов. Той цитира социологическите проучвания, според които „думата „коалиция” е една от най-непредпочитаните и опасни думи в нашата политика”.

На въпрос дали би станал отново министър-председател, Борисов отговори категорично: „Аз съм човекът, който носи отговорността за ГЕРБ, ако искаме да няма задкулисие, трябва този, който носи реалната отговорност, да стане премиер, за да носи отговорност за правителството”.

Той даде пример с кабинета „Орешарски”, когато начело бил поставен експерт, „който се отчита на 2-3 места”.

Борисов подчерта, че начинът ДПС да излезе от властта е ГЕРБ да спечели убедително на предсрочните парламентарни избори. Ако обаче не получат 121 места? „Това е волята на народа, да ги управлява ДПС и БСП”, каза Борисов. По думите му левицата и движението ще се помирят, а към тях може да се присъедини и АБВ.

Борисов коментира, че условията и заявките от извънпарламентарните партии също са твърде големи, че да може лесно да се направи коалиция. Той коментира и думите на председателя на ДСБ Радан Кънев, според когото именно бившият премиер е лидер в сянка на Реформаторския блок.

„Аз тайни срещи нямам, но и нямам практиката да казвам с кого се виждам”, каза Борисов и допълни, че се е виждал с практически всички лидери на отделните партии в дясното обединение.

„Дай Боже да влязат, аз чувам последните 2-3 дена неща, които ги предвиждах – когато стане време да се редят листите и да се избере лидер...”, коментира председателят на ГЕРБ, като подчерта, че би се коалирал само с реформаторите.

По думите му първоначалната позиция на РБ срещу актуализацията на бюджета е била „удар в тила”.

За новото правителство и старите мечти

Бойко Борисов коментира, че има „прекрасни впечатления” от служебния премиер проф. Георги Близнашки, а част от министрите били от близкия кръг на Росен Плевнелиев от министерските му години.

В същото време, лидерът на ГЕРБ каза, че има „големи резерви” към няколко имена, но не пожела да каже кои са те. По думите му служебното правителство не трябва да влиза в зимния сезон, тъй като няма парламентарна подкрепа.

Борисов отказа да коментира „червеното” минало на проф. Близнашки, а по отношение на някои компромати срещу себе си от последните дни, беше откровен: „Много ми се искаше да работя в ДС, но заради дядо ми, който беше враг на народната власт, не ми разрешиха да кандидатствам”.